x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „UE încearcă să-și ascundă gunoiul sub preș!”

„UE încearcă să-și ascundă gunoiul sub preș!”

de Şerban Mihăilă    |    14 Iun 2023   •   08:45
„UE încearcă să-și ascundă gunoiul sub preș!”

„Qatargate”, cel mai mare scandal de corupție din istoria Uniunii Europene, este mușamalizat pentru a-i proteja pe cei puternici, avertizează un europarlamentar polonez, indignat de încercările liderilor de la Bruxelles de a ieși basma curată după acuzațiile de mită care le-au fost aduse. 

După arestarea eurodeputatei Eva Kaili, din Grecia, în scandalul de corupție „Qatargate”, Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, se confruntă cu o nouă expunere publică, pe fondul unor dezvăluiri în privința fostului comisar european Dimitris Avramopoulos. 

Kaili a fost arestată, în decembrie 2022, la Bruxelles, în timpul unui val de percheziţii, şi eliberată din închisoare la mijlocul lui aprilie, anul acesta, dar plasată în arest la domiciliu şi obligată să poarte o brăţară electronică. 

La mijlocul lunii mai, justiţia belgiană a autorizat-o pe Kaili, fost vicepreședinte al Parlamentului European (PE), să îşi scoată brăţara electronică şi a eliberat-o din arestul la domiciliu, în aşteptarea procesului pentru corupţie. Mai mult, aceasta își reia poziția de europarlamentar și i se va permite să participe la următoarea sesiune a PE de la Strasbourg.

Alţi doi suspecţi în acest caz de corupţie prezumtivă în PE au beneficiat deja, tot în luna mai, de ridicarea măsurii de supraveghere la domiciliu.

Cei doi sunt eurodeputatul belgian Marc Tarabella, care, la fel ca Eva Kaili, se declară nevinovat, şi italianul Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al acesteia şi fost asistent parlamentar al lui Pier Antonio Panzeri, ex-eurodeputat italian.

Panzeri, personajul central al dosarului, rămâne plasat sub supraveghere cu brăţară electronică, una din modalităţile de detenţie preventivă în Belgia.

Acuzații furibunde

Scandalul de corupție din Parlamentul European este ascuns sub preș, cei implicați revenind la sarcinile lor parlamentare ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, acuză Jacek Saryusz-Wolski, eurodeputat din partea partidului „Lege și Justiție”, aflat la putere în Polonia.

„Asistăm la o mușamalizare!”, iar UE încearcă să îngroape uriașul scandal de corupție, susține conservatorul polonez, adăugând că „scandalul a fost real și dovezile extrem de tangibile”.

„Remix News”, cunoscutul site de știri și comentarii care acoperă statele din Europa Centrală, a realizat o serie de videoclipuri scurte pe tema „Qatargate”, care prezintă câteva dintre principalele acuzații. 

Scandalul de corupție a izbucnit în decembrie 2022, odată cu arestarea lui Kaili. Aceasta este suspectată că a luat mită din Qatar, după ce poliția belgiană a descoperit peste 100.000 de euro îndesați în pungi de hârtie și serviete, în timpul unei percheziții în apartamentul ei. Procurorii susțin că este vorba de bani primiți sub formă de mită, din Qatar.

După cum relatează „Remix News”, Kaili este cunoscută pentru stilul său de viață luxos, iar investigațiile pun acum sub semnul întrebării modul în care ea și-a asigurat unele dintre cele mai scumpe proprietăți imobiliare.

În scandalul „Qatargate” au fost arestaţi iniţial eurodeputaţii Kaili, Tarabella, Cozzolino, Panzeri, asistentul Giorgi, precum şi italianul Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unui ONG.

Ei sunt suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul PE. La rândul lor, oficialii qatarezi sunt acuzați că au plătit bani grei pentru a cumpăra bunăvoința europenilor, în încercarea de a minimaliza preocupările opiniei publice de pretutindeni în privința nerespectării drepturilor muncitorilor, înaintea începerii Cupei Mondiale de fotbal.

În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, acesta ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări africane în PE.

În total, procurorii belgieni au confiscat suma de 1,5 milioane de euro în bani lichizi, descoperiţi la domiciliile lui Panzeri şi Kaili, precum şi într-o valiză pe care o avea asupra sa tatăl eurodeputatei elene.

Piedici de la Bruxelles

În prezent, există numeroase temeri că, din cauza „caracterului la vârf” al anchetei, în care sunt implicați eurodeputați liberali, UE nu va permite ca investigația să avanseze. Numeroase voci susțin că în acest scandal ar putea fi angrenați până la 100 de eurodeputați, iar un astfel de scenariu ar putea avea consecințe devastatoare pentru principalele partide din Europa.

Deocamdată, scandalul de mită și corupție care zguduie UE amenință să prejudicieze pe termen lung credibilitatea Parlamentului European. Ancheta a afectat deja carierele unor eurodeputați și, în plus, periclitează statutul moral al forului legislativ al UE într-o serie de chestiuni internaționale.

×
Subiecte în articol: ue musamalizat scandal corupţie