x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE pregăteşte o acţiune în justiţie împotriva Gazprom, din cauza preţurilor impuse ţărilor din Europa de Est

UE pregăteşte o acţiune în justiţie împotriva Gazprom, din cauza preţurilor impuse ţărilor din Europa de Est

de Marina Constantinoiu    |    04 Oct 2013   •   18:51
UE pregăteşte o acţiune în justiţie împotriva Gazprom, din cauza preţurilor impuse ţărilor din Europa de Est

Uniunea Europeană a anunţat lansarea unei proceduri judiciare împotriva colosului energetic rus Gazprom, acuzat de stabilirea unor preţuri foarte mari pentru vecinii săi din Europa de Est, informează EUobserver.

Comisarul european pentru Concurenţă, Joaquín Almunia, a confirmat începerea redactării, de către Comisia Europeană, a acuzaţiilor oficiale împotriva Gazprom, asupra preţurilor şi condiţiilor impuse Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei şi Poloniei. Actul de acuzare ar trebui să fie gata în primăvara anului viitor.

Anunţând vestea, EUobserver remarcă faptul că această situaţie este o victorie semnificativă pentru Lituania, a cărei plângere a fost de fapt punctul de plecare al anchetei demarate de UE în 2011, subliniază presseurop.eu.

O anchetă care a demonstrat faptul că Gazprom abuza de poziţia sa dominantă pe piaţă pentru a cere "preţuri exorbitante pentru gaz" şi "a împiedica anumite ţări să-şi diversifice sursele de aprovizionare în energie", explică EUobserver, adăugând faptul că Lituania s-a plâns de faptul că este obligată să plătească preţuri cu 35 % mai ridicate decât cele pe care le plăteşte Germania.

Lansarea acestei proceduri judiciare intervine într-un moment de tensiuni foarte puternice între UE şi Rusia, aceasta din urmă fiind bănuită că face presiuni asupra foştilor săi sateliţi sovietici, pentru a se alătura mai degrabă uniunii sale euroasiatice decât Uniunii Europene.


×
Subiecte în articol: gazprom uniunea europeana