x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE protejează pizza napoletană

UE protejează pizza napoletană

10 Dec 2009   •   00:00

Producătorii de pizza din oraşul italian Napoli au înregistrat o victorie semnificativă miercuri, după ce au obţinut eticheta de "specialitate tradiţională garantată" (TSG) din partea Uniunii Europene, ceea ce oferă produselor lor protecţie împotriva imitaţiilor, scrie cotidianul britanic Daily Telegraph. Legenda spune că "adevărata" pizza a fost inventată în acest oraş-port, la începutul secolului al 18-lea.



Pizza napolitană este considerată o specialitate de referinţă în întreaga lume, iar păstrătorii tradiţiei de secole ai preparării acestui tip de pizza se lupta de ani de zile cu imitaţiile ordinare din străinătate. După decizia Uniunii Europene, însă, pizzeriile din întreaga lume, de la Nisa la New York, vor fi obligate să respecte o listă strictă de ingrediente şi o metodă specifică de pregătire, dacă doresc să aplice produselor lor eticheta de pizza napolitană.

Pentu a pregăti o pizza în maniera tradiţională napolitană, arată Agerpres, un pizzaiolo trebuie să folosească numai făină de grâu dur, sare gemă, drojdie proaspătă, brânză mozzarella autentică din lapte de bivoliţă, nu de vacă şi roşii San Marzano, care cresc pe câmpiile de la sud de Muntele Vezuviu.

Blatul unei pizza napolitane autentice trebuie să fie crocant şi să nu fie mai gros de 3 milimetri. De asemenea, blatul trebuie neapărat întins cu mâna, şi nu cu sucitorul, şi apoi copt într-un cuptor de piatră încălzit cu lemne.

Pizza în stilul napolitan diferă de cea tradiţională siciliană, pe care nu se pune sos de roşii. Roma oferă două tipuri de pizza, ce au specifică fie forma rectangulară şi un blat mai gros, fie unul mai subţire decât la pizza napolitană. "Europa a încoronat munca şi tenacitatea producătorilor napolitani", a spus ministrul agriculturii Luca Zaia. În opinia sa, cel mai renumit produs al oraşului Napoli "a fost prea mult timp supus imitaţiilor care nu au nimic de-a face cu adevărata şi unica pizza napolitană .


Varianta Margherita, care se găseşte în aproape orice restaurant italian şi pizzerie de pe planetă, a fost elaborată în 1889 şi a fost denumită după regina Margherita de Savoia. Ingredientele sale principale reflectau culorile drapelului nou-creatului stat italian: tomate roşii, mozzarella albă şi frunze de busuioc verzi. Eticheta TSG, creată în 1992, prevede că un anumit produs trebuie să respecte ingredientele şi metodele tradiţionale de preparare, însă nu trebuie să fie făcut exclusiv într-o anumită zonă geografică.

×
Subiecte în articol: externe