Grecia are asigurată următoarea tranşă din pachetul de asistenţă financiară dacă va continua programul economic stabilit cu creditorii internaţionali, au anunţat vineri reprezentanţi ai zonei euro şi ai Fondului Monetar Internaţional, transmite Bloomberg, citat de agerpres.ro.
Şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a explicat că experţii UE şi FMI intenţionează să finalizeze în iulie analiza progreselor înregistrate de Grecia în reducerea deficitului bugetar. Menţinerea programului de austeritate este o condiţie a acordării unei noi tranşe din pachetul de asistenţă financiară de 130 miliarde de euro (172 miliarde de dolari).
"Am discutat situaţia din Grecia şi finanţarea şi încă o dată am concluzionat că finanţarea este garantată pentru încă un an. Acordarea noii tranşe va fi decisă pe baza analizei care va fi finalizată în iulie", a declarat preşedintele Eurogrup.
Asigurarea vine în contextul turbulenţelor politice din Grecia, în urma închiderii postului public de televiziune ERT.
"Prioritatea pentru autorităţile de la Atena o reprezintă îndeplinirea rapidă a programului de reforme. Dacă analiza este finalizată până la sfârşitul lunii iulie, aşa cum ne aşteptăm, nu vor exista probleme de finanţare deoarece acest program este finanţat până la sfârşitul anului viitor", a declarat joi Gerry Rice, purtător de cuvânt al FMI.
Grecia face progrese dar încă sunt anumite probleme ce trebuie rezolvate, a afirmat vineri directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional, David Lipton, adăugând că una din probleme o reprezintă măsurile adoptate de Grecia pentru privatizările din anumite sectoare. Grecia s-a angajat să vândă active de stat în valoare de 11,1 miliarde de euro până în 2016, în schimbul asistenţei financiare internaţionale.
"Datoria noastră este de a merge mai departe şi de a depăşi această criză. Ştim ce efecte negative au aceste crize şi de aceea trebuie să reexaminăm totul. Facem asta periodic. Nu încercăm să criticăm pe nimeni", a declarat directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional.
Grecia speră să obţină un răgaz de doi ani, până în 2016, pentru a putea reduce deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB, de la 10,9% din PIB la sfârşitul lui 2011.
În planul fiscal actualizat pentru perioada 2013-2016, Grecia estimează un deficit bugetar mai mic în acest an. În 2013, ţinta de deficit bugetar a Greciei va fi de 4,3% din PIB, faţă de 5,5% estimată anterior. De asemenea, autorităţile de la Atena se aşteaptă la un excedent primar de 3,2% în 2016, faţă de 4,5% anunţat anterior.