x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE vrea să reducă tarifele roaming

UE vrea să reducă tarifele roaming

21 Apr 2009   •   00:00
UE vrea să reducă tarifele roaming

Parlamentul European îşi va da votul final, miercuri, în privinţa propunerii Comisiei Europene de a plafona preţul pentru transmiterea de mesaje scrise (SMS) în străinatate de la 0,29 la sută (media actuală europeană) la 0,11 euro.



Potrivit unui comunicat oficial al CE, în cazul în care măsura va fi aprobată, preţul transmiterii unui SMS în roaming va scădea cu 60 la sută. Totodată, măsura va reduce şi tarifele pentru transferul de date în roaming, precum descărcarea de filme pe telefonul portabil în străinătate, prin introducerea unui plafon egal cu 1 euro pe Mb descărcat. Valoarea acestui plafon urmează să fie redusă, în perioada următoare, la 0,80 euro (în 2010) şi 0,50 euro (în 2011).


Iniţiativa CE mai vizează punerea în aplicare a unui mecanism de întrerupere a serviciului de internet mobil imediat ce factura atinge 50 de euro. Singura excepţie va fi aceea în care consumatorul optează pentru o limită superioară a acestei sume.


O altă măsură prevăzută în noua reglementare europeană prevede continuarea reducerii plafoanelor tarifare pe minut pentru apelurile efectuate în străinătate. Astfel, în cazul apelurilor realizate în afara ţării tariful ar urma să scadă de la 0,46 euro la 0,40 de euro. În acelaşi timp, pentru apelurile primite în străinătate se urmăreşte scăderea tarifelor de la 0,22 euro la 0,19 euro. Până la 1 iulie 2011, CE doreşte micşorarea preţurilor la cele două categorii de convorbiri până la 0,35, respectiv 0,11 euro/minut (fără TVA). Pe de altă parte, propunerea CE vizează introducerea principiului tarifării la secundă, în locul celei la minut, motivaţia forului european fiind că, la ora actuală, consumatorii plătesc sume ce reprezintă cu 20 la sută în plus faţă de numărul de minute consumate pentru iniţierea sau primirea de apeluri.


Noua reglementare în domeniul roaming-ului a fost propusă de către membrii Comisiei în septembrie 2008, primit acordul miniştrilor telecomunicaţiilor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. În cazul în care parlamentarii europeni vor aproba noile măsuri în domeniul roaming-ului, acestea vor intra în vigoare începând cu data de 1 iulie 2009.


UE a introdus, pentru prima dată, un regulament în domeniul roaming-ului la data de 1 iulie 2007. Conform datelor CE, consumatorii care au beneficiat de euro-tarife au economisit, în medie, mai mult de 40 la sută, comparativ cu preţurile serviciilor de roaming la începutul anului respectiv. Regulamentul obliga furnizorii de servicii de telefonie mobilă sa transmită prin SMS clienţilor lor, în momentul în care aceştia intrau pe teritoriul unui alt stat membru, informaţii gratuite despre tarifele de roaming în respectivul stat.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: externe