x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE vs Rusia - "Summit-ul energiei", un esec anuntat

UE vs Rusia - "Summit-ul energiei", un esec anuntat

de George Daniel Ripa    |    24 Noi 2006   •   00:00
UE vs Rusia  -  "Summit-ul energiei", un esec anuntat

Europenii se intalnesc astazi cu Vladimir Putin pentru a negocia un nou parteneriat energetic intre Bruxelles si Moscova. Refuzul rusilor de a semna "Charta Energetica Europeana" reprezinta esecul summit-ului.

Semnarea unui nou accord energetic intre Uniunea Europeana si Federatia Rusa, menit sa inlocuiasca actualul parteneriat dintre cele doua parti, care expira anul viitor, este principalul scop al summit-ului ce debuteaza astazi in Finlanda. Analistii preconizeaza insa esecul politic al reuniunii, datorita pozitiei intransingente a Poloniei fata de Moscova. Varsovia insista ca Moscova sa semneze "Charta Energetica Europeana" si sa ridice embargoul impus in noiembrie 2005 asupra produselor agricole poloneze, pe considerente sanitare.

NEGOCIERI IN UE. Celelalte 24 de state membre ale UE au incercat pana in ultima clipa sa convinga Polonia sa adopte o pozitie mai maleabila. Ambasadorii acestora la Bruxelles au discutat ieri intr-o intalnire ministeriala cu omologul lor polonez, fara a obtine insa din partea acestuia o schimbare a politicii Varsoviei. Chiar daca summit-ul se anunta un fiasco, inca dinainte de a incepe, liderii europeni se amagesc singuri. "Astfel de intalniri sunt intotdeauna folositoare. Liderii vor discuta intre ei, desi Comisia Europeana nu are mandat", a declarat Harry Helenius, ambasadorul Finlandei la Moscova.

RUSIA JUBILEAZA. Rusia sustine ca intreaga problema tine strict de bucataria interna a Uniunii si ca va astepta rabdatoare momentul in care cele 25 de state vor ajunge la un consens. Cu toate acestea, unii oficiali rusi nu s-au putut abtine sa nu comenteze sarcastic problemele din UE. "Rusia are un mandat de a incepe negocierile. Avem o delegatie completa. Speram ca si Uniunea Europeana va avea toate aceste lucruri cat mai curand", a declarat ironic Serghei Iastrzhembski, trimisul special al presedintelui Putin la Bruxelles. Moscova poate profita de neintlegerile care exista in UE. Liderul de la Kremlin este constient ca poate mult mai usor sa domine o organizatie divizata decat un bloc cu o politica externa comuna coerenta. Presedintele rus le-a transmis europenilor, intr-un editorial de acum doua zile in prestigiosul Financial Times, ca nu au de ce sa se teama de politica energetica a Rusiei si ca cele doua parti au nevoie una de alta. Cu toate acestea, vocile liderilor europeni care acuza Rusia ca isi foloseste resursele energetice ca pe un instrument politic sunt din ce in ce mai multe.

ROMANIA VREA ALTERNATIVA
"Statele de la Marea Neagra ar putea oferi o alternativa la politica energetica a Uniunii Europene", a declarat ieri, la Berlin, ministrul roman a Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu (foto). Declaratia poate fi interpretata ca o aluzie la dependenta energetica a UE fata de Rusia. In urma cu cateva zile, presedintele Traian Basescu a atacat Moscova, pe care a acuzat-o ca isi foloseste resursele energetice ca pe un instrument politic, si a declarat ca UE trebuie sa gaseasca o alternativa energetica la gazul rusesc. "Nu inteleg de ce anumite state platesc 300 de dolari pe mia de metri cub de gaz, in timp ce alte state platesc mai putin de o suta", a declarat Traian Basescu. In prezent, Romania plateste 285 de dolari pe mia de metri cubi de gaz, in timp ce Belarusul plateste doar 47 de dolari.

×
Subiecte în articol: externe Rusia