Copiii romani din Bulgaria nu vor mai invata sa scrie in limba materna, iar in Timoc sunt in pericol asociatiile culturale ale romanilor. Pentru ca statul roman nu-i ajuta.
La toamna, copiii celor 150.000 de romani din Bulgaria nu vor mai avea unde sa invete sa scrie romaneste. Cursurile de limba romana infiintate anul trecut in satele din zona Vidinului, dupa 80 de ani, nu vor mai fi reluate in 2005, pentru ca nu sunt bani pentru profesori. "Copiii romani nu invata nicaieri sa scrie romaneste. De la statul bulgar nu am primit nici un ban", spune Serafim Hristov, presedintele comunitatii romane din Bulgaria. De la statul roman nu au mai primit nimic din decembire anul trecut. Si reprezentantii romanilor sunt cu atat mai suparati, cu cat statul roman a acordat pentru minoritatea bulgara din Romania un buget de 12 miliarde de lei vechi. SITUATIE CRITICA. Nici la romanii din Serbia, lucrurile nu stau mai bine. Asociatia Ariadnae Filum, care a dus la bun sfarsit multe proiecte culturale si ii ajuta pe romanii din Valea Timocului sa nu-si uite limba, are dificultati cu mentinerea sediilor. "Ariadnae Filum are cinci cancelarii, in diferite orase (comune) unde traiesc romani, la Bor, Negotin, Maidantec, Petrovat si Cucevo. Daâ prin proiectul pe care l-am depus la inceputuâ anului am prevazut deschiderea a inca doua filiale la Bolevat si Ciupria. Acest proiect l-am trimis la inceputul lunii iulie, dar, din cauza ca domnii de la Ministeruâ de Afaceri Externe nu-l intaleg bine, daâ si multi sunt in concediu, inca nimic nu s-a rezolvat. Tot credem ca o sa se rezolve, dar mare problema sunt datoriile pe care le avem din ultimele 8 luni", spune presedintele asociatiei, Zavisa Zurz, intr-o romaneasca de muzeu. Responsabilii din Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DRRP) spun ca sunt la curent cu situatia, dar nu prea pot face mare lucru. BLOCAJ. Timp de aproape o jumatate de an, DRRP a fost uitat pe drumul din subordinea prim-ministrului, la Ministerul Afacerilor Externe.Citește pe Antena3.ro
LIPSA DE PERSONAL
|
Angajari nu se pot face in cadrul Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni din pricina unei ordonante de urgenta aprobata la 29 iunie de Guvern, care suspenda toate cheltuielile cu personalul in institutiile publice. Deci nici Ministerul Afacerilor Externe nu poate face nici un fel de angajari. Departamentul va trebui sa lucreze pana la 31 decembrie cu personal redus. Pe de alta parte, reprezentantii DRRP sustin ca un alt factor de incetinire a activitatii lor il reprezinta si "accentuarea birocratiei". Pentru a pune la punct un proiect iti trebuie mii de aprobari. Iar operatiunea poate dura pana la doua saptamani. "Suntem la curent cu situatia romanilor. In Bulgaria, de exemplu, romanilor nu le este acceptat invatamantul in limba materna. Se strang cate 20 de copii intr-o casa, casa normala de oameni, si fac ore. Asa, in ilegalitate. Adica ei sunt in stare sa depuna un asemenea efort, iar noi nu puteam sa-i ajutam cu doi lei? E sub orice critica!", spune consilierul DRRP, Viorel Badea. Dupa parerea lui, ar trebui ca departamentul sa devina ordonator de credit, sa nu mai aiba conducere politica si sa nu mai fie plimbat dintr-un minister in altul.
|