x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ultima dezbatere televizată înainte de europarlamentare: participă cei cinci lideri de partide candidaţi la preşedinţia UE

Ultima dezbatere televizată înainte de europarlamentare: participă cei cinci lideri de partide candidaţi la preşedinţia UE

de Agerpres    |    15 Mai 2014   •   13:08
Ultima dezbatere televizată înainte de europarlamentare: participă cei cinci lideri de partide candidaţi la preşedinţia UE

Cea mai mare dezbatere televizată a alegerilor pentru Parlamentul European, care va fi transmisă în toate ţările Uniunii Europene, va avea loc joi seara între cei cinci candidaţi la preşedinţia Comisiei Europene, cu 10 zile înainte de scrutinul european, care, se pare, că va fi marcat de un puternic absenteism şi de un avans al euroscepticilor.

Numeroase dezbateri au avut loc deja la Bruxelles, în Germania, în Franţa sau în Italia, în format de doi, trei sau maxim patru candidaţi la şefia executivului european. Dar, joi seara, va fi prima şi ultima dezbatere din campania electorală cu participarea tuturor celor cinci lideri de partide proeuropene angajate în această campanie.

La dezbatere, care va dura o oră şi jumătate, vor participa conservatorul luxemburghez Jean-Claude Juncker, social-democratul german Martin Schulz, liberalul belgian Guy Verhofstadt, ecologista germană Ska Keller şi reprezentantul stângii radicale, grecul Alexis Tsipras.

Organizată de Uniunea Europeană de Radioteleviziune, care reuneşte televiziunile şi radiourile publice, dezbaterea va fi transmisă în direct din hemiciclul Parlamentului European de la Bruxelles începând cu ora 19.00 GMT. Ea va fi difuzată de circa 50 de posturi de televiziune şi de radio, de canale generaliste, de informaţii sau parlamentare şi pe internet.

Succesiunea la şefia Comisiei Europene, asigurată timp de 10 ani de către conservatorul portughez José Manuel Barroso, reprezintă una din principalele mize ale alegerilor europene.

Până în prezent, alegerea preşedintelui CE era o prerogativă exclusivă a şefilor de stat şi de guvern, care se hotăra la încheierea unor tratative cu uşile închise. Lucrurile s-au schimbat însă în acest an. În virtutea Tratatului de la Lisabona, intrat în vigoare în 2009, ei trebuie să aleagă un candidat "ţinând cont de alegeri". Apoi, candidatul va trebui să fie aprobat de către Parlamentul European cu majoritate de voturi, respectiv 376 din totalul de 751 de deputaţi.

×