x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Umanitatea pe cale de dispariţie: Echipa de salvare a ales moartea - video

Umanitatea pe cale de dispariţie: Echipa de salvare a ales moartea - video

20 Feb 2009   •   00:00

Federico Campanini, un experimentat ghid din Anzi Cordilieri, a murit la inceputul lunii ianuarie in timpul unei expeditii italiene pe varful Aconcagua (6692m).



In timp cobora de pe varf, o furtuna de zapada a surprins grupul de alpinisti din care facea parte. Se aflau la 400 de metri de varf. Din cauza intemperiilor au pierdut directia si s-au ratacit ajungand intr-una din zonele cele mai periculoase si mai greu accesibile ale masivului, "Ghetarul Polonezilor".

Au fost trei zile de infern, cu temperaturi sub minus 25 de grade si cu vant, a carui viteza depasea 70 km/h. Nu aveau mancare, apa sau unde sa se refugieze. Au topit zapada cu propria urina pentru a avea apa de baut. Conform marturiei supravietuitorilor, in timpul acelor zile, Federico Campanini a gestionat situatia de criza ca un adevarat profesionist, acestia declarand ca ii datoreaza viata.

Starea de sanatate a lui Campanini s-a deteriorat brusc, acesta manifestand simptoamele unui posibil edem cerebral, ajungand sa delireze. Echipa de salvare pornita pe urmele grupul de alpinisti ratacit i-a localizat. Numai ca acest lucru nu a reprezentat si salvarea lui Campanini, dupa cum demonstreaza imaginile video care au fost predat familiei alpinistului de catre un necunoscut.

Dupa mai multe incercari de a-l pune pe propriile picioare pe Campanini, "salvatorii" se blazeaza si renunta. Componentii echipei, patru voluntari si doi membri ai politiei montane, au reusit sa treaca peste orice urma de constiinta si sa paraseasca o fiinta umana care avea nevoie de ajutor. La coborare, ei au declarat, fara nicio urma de remuscare, ca in momentul sosirii la fata locului, Campanini era deja mort.

Camera a surprins si dialogul intre membri echipei de salvare:

"Nu mai misca. Am cerut judecatorului permisiunea (de a-l abandona)."

In urmatoarea secventa, Campanini incearca sa se ridice din zapada.

"Asa. Asta este!", se aude vocea cameramanului.

"Ridica-te idiotule", zice un altul.

"La naiba! Misca-te idiotule!"

Cameramanul este auzit rugandu-se. "Te rog Doamne, da-i putere sa se ridice".

Echipa de salvare nu a fost pregatita sa-l gaseasca pe Campanini in viata. Nu aveau oxigen, sac de dormit termoizolant sau un ham pentru a-l cara.

Salvatorii au fost nevoiti sa escaladeze din nou versantul, pentru a putea gasi o alta cale de coborare. "Am mers 10 metri, nu putem continua", se aude vocea cameramanului. Un altul spune: "Sutem in lupta si pentru salvarea propriilor noastre vieti."

Un salvator comunica prin statia radio. "Spune-le ca e pe moarte. Nu poate supravietui prea mult. In 40 de minute e mort."

Cameramanul tipa. Un salvator incurajeaza: "Hai Federico, idiotule!".

Campanini ramane singur, intins in zapada. Nu mai misca, dar nu se poate spune daca atunci cand a fost abandonat era inca in viata.


Familia alpinistului a predat procuraturii imaginile video si a cerut deschiderea unei anchete pentru pedepsirea celor vinovati.

×
Subiecte în articol: externe campanini