x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Umanitatea RISCĂ să PIARDĂ una dintre cele mai IMPORTANTE VESTIGII ale CULTURII

Umanitatea RISCĂ să PIARDĂ una dintre cele mai IMPORTANTE VESTIGII ale CULTURII

20 Mai 2015   •   21:51
Umanitatea RISCĂ să PIARDĂ una dintre cele mai IMPORTANTE VESTIGII ale CULTURII

Extrem de îngrijorată' de pătrunderea jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI) în oraşul antic Palmyra din Siria, directoarea generală a UNESCO a făcut un apel miercuri la încetarea 'imediată' a ostilităţilor, transmite AFP.

'Sunt foarte îngrijorată de situaţia din Palmyra. Luptele pun în pericol unul din cele mai importante situri din Orientul Apropiat şi populaţia sa civilă', a declarat Irina Bokova într-un comunicat. 'Repet apelul meu pentru încetarea imediată a ostilităţilor' în Palmyra, sit care figurează în Patrimoniul Mondial al UNESCO, a adăugat ea, solicitând 'comunităţii internaţionale să facă tot ce îi stă în putinţă pentru protejarea populaţiei civile din oraş şi salvarea patrimoniului unic' al sitului.

'Este imperativ ca toate părţile implicate să respecte obligaţiile internaţionale pentru a proteja patrimoniul cultural în timpul conflictului, evitând să îl ia drept ţintă directă sau să îl utilizeze în scopuri militare', a continuat Irina Bokova.

Jihadiştii grupului Statul Islamic au cucerit miercuri nordul Palmyrei, după ce sâmbătă reuşiseră să preia cea mai mare parte a nordului oraşului, de unde au fost ulterior izgoniţi de armată. UNESCO a tras semnalul de alarmă încă de la începutul ofensivei jihadiste asupra Palmyrei, în care au murit sute de oameni. SI a distrus deja comori arheologice din Irak.

Oraşul Palmyra are o mare importanţă pentru gruparea jihadistă, fiind o poartă spre marele deşert sirian, limitrof provinciei Al-Anbar din Irak, pe care SI o controlează în mare parte. Cetatea, veche de peste 2.000 de ani, cuprinde ruinele monumentale ale unui mare oraş, care a fost unul din cele mai importante centre culturale ale lumii antice. În arhitectura sa se întâlnesc tehnici greco-romane din secolele I şi II cu tradiţii locale şi influenţe persane.

×