Un Brexit fără acord ar crea probleme peste tot, inclusiv prin introducerea controalelor frontaliere şi a serviciilor vamale în porturile din Suedia, a susţinut luni ministrul suedez al afacerilor europene Hans Dahlgren, potrivit thelocal.se.
"Desigur, este frustrant să vezi că de fiecare dată (parlamentul britanic) spune 'nu' asupra a ceva ce noi am convenit cu guvernul. Au fost o mulţime de 'nu' până acum, aşadar trebuie să aşteptăm să vedem ce se întâmplă în continuare'', a spus oficialul suedez, care a subliniat că riscul unui Brexit fără acord este unul semnificativ.
Oficialul suedez a adăugat că, în cazul în care Londra prezintă motive justificate pentru o amânare a Brexit-ului, prevăzut iniţial pentru data de 29 martie acest an, atunci nu ar trebui să existe opoziţie faţă de o asemenea solicitare.
''Decizia trebuie să fie luată cu unanimitate de Consiliul European, dar cred că, aşa cum a spus Donald Tusk, noi trebuie să fim deschişi faţă de o amânare mai mare dacă există un motiv întemeiat de a face acest lucru. Iar dacă ei (britanicii) vor să rămână în Uniunea Europeană pentru o perioadă mai lungă, ei trebuie să aleagă membri ai Parlamentului European, aşadar acest aspect trebuie să facă parte din întregul plan întrucât alegerile sunt în luna mai'', a explicat Hans Dahlgren.
Parlamentul de la Londra a aprobat joi seară moţiunea prin care guvernul condus de Theresa May cere o amânare a Brexitului după data de 29 martie, amânare care mai trebuie însă acceptată şi de liderii europeni. Moţiunea aminteşte că legislativul de la Londra a respins prin vot atât acordul convenit cu UE, cât şi opţiunea unui Brexit fără acord, prin urmare guvernul va încerca să obţină o extindere a perioadei de negociere a Brexit-ului.
În textul moţiunii este menţionat că, dacă până pe 20 martie Camera Comunelor aprobă un acord privind Brexit-ul, atunci executivul va solicita Uniunii Europene o scurtă amânare a retragerii din UE, până la 30 iunie, pentru ca în acest timp să fie adoptată legislaţia necesară ieşirii din blocul comunitar.
În cazul în care impasul nu este depăşit şi nu se reuşeşte votarea unui acord până pe 20 martie, atunci se va solicita Uniunii Europene o amânare mai lungă a Brexit-ului. Orice amânare trebuie aprobată şi de liderii europeni, care se reunesc pe 21-22 martie la Bruxelles. AGERPRES