x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un canadian, în fața justiției din China pentru trafic de droguri

Un canadian, în fața justiției din China pentru trafic de droguri

27 Dec 2018   •   11:30
Un canadian, în fața justiției din China pentru trafic de droguri

Un canadian urmează să fie judecat în apel pentru trafic de droguri, sâmbătă, în Liaoning, o provincie din nord-estul Chinei, potrivit unui site al autorităţilor locale, relatează AFP. 

Acest proces are loc în plină criză între Beijing şi Ottawa provocată de arestarea în Canada a unei femei de afaceri chineze. 

Într-un comunicat, Înalta Curte a poporului din Liaoning, a informat că audierea, publică, se va deschide la orele 14.00 (06.00 GMT), pe 29 decembrie, în faţa Camerei a 6-a a tribunalului intermediar din Dalian, capitala provinciei, pentru a judeca în apel pentru trafic de droguri un bărbat identificat ca Robert Lloyd Schellenberg. 

Instanţa nu a oferit niciun detaliu suplimentar legat de identitatea acuzatului, naţionalitatea sa ori faptele reproşate. 

Runsky.com, site-ul depinzând de postul de radio şi televiziune din Liaoning care a anunţat data procesului, a precizat că Robert Lloyd Schellenberg este canadian. 

Nici autorităţile canadiene nu au oferit agenţiei France Presse mai multe detalii. 

"Cantitatea de droguri va face să vă cutremuraţi", a povestit Runsky.com, referindu-se la o greutate "enormă" şi făcând ironii pe seama "îndrăznelii" canadianului. 

Jurnalul Global Times, apropiat puterii şi care citează Runsky.com, a subliniat că în Codul Penal pedeapsa este de 15 ani de închisoare, detenţie pe viaţă sau moartea pentru contrabandă, trafic, transport sau fabricarea a cel puţin un kilogram de opium, 50 de grame de heroină sau metilanilină sau alte mari cantităţi de droguri. 

Cotidianul a reamintit că, în decembrie 2009, China a executat un traficant britanic, Akmal Shaikh, pentru patru kilograme de heroină. 

De asemenea, a amintit cazurile lui Michael Spavor şi Michael Kovrig, cei doi canadieni arestaţi în China pe 10 decembrie, acuzaţi de activităţi care "ameninţă securitatea naţională" a ţării. 

Aceste arestări sunt considerate în Occident ca o măsură de retorsiune după reţinerea la începutul lui decembrie, la Vancouver, a directorului financiar a gigantului de telecomunicaţii Huawei, Meng Wanzhou, la cererea justiţiei americane. 

Washingtonul o suspectează pe aceasta de complicitate la fraudă pentru a ocoli sancţiunile americane impuse Iranului. Ea a fost eliberată condiţionat. 

O profesoară canadiană a fost, de asemenea, reţinută în China, dar cazul său, care nu ţine de securitatea de stat, pare să nu aibă legătură cu celelalte două.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: canada China trafic de droguri