O "posibilă retragere" de pe lista patrimoniului UNESCO a Carnavalului din Aalst, un oraş din Belgia, va fi examinată în luna decembrie, după polemica generată de utilizarea la ediţia din acest an a unor care alegorice considerate antisemite, au dezvăluit vineri surse din această instituţie din cadrul ONU, informează AFP.
Biroul pentru Comitetul patrimoniului mondial a înscris acest subiect pe ordinea de zi a următoarei sesiuni a comitetului, ce va avea loc între 9 şi 14 decembrie în Columbia, a precizat aceeaşi sursă.
Biroul a condamnat "orice formă de rasism, antisemitism, islamofobie şi xenofobie". Comitetul va examina "posibila retragere" a carnavalului belgian de pe listele Convenţiei pentru patrimoniul cultural imaterial al umanităţii, potrivit UNESCO.
Această decizie, luată cu unanimitate de membrii Biroului, urmează unei cereri formulate de secretariatul UNESCO, care condamnase deja în martie Carnavalul din Aalst, un oraş din nordul Belgiei.
"UNESCO doreşte să îşi păstreze vigilenţa şi fermitatea în ceea ce priveşte derapajele unui festival inclus în patrimoniul mondial şi care a încălcat valorile elementare ale organizaţiei. Nu este pentru prima dată când astfel de care rasiste şi antisemite au defilat în acest festival", a declarat Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, citată într-un comunicat.
Carnavalul belgian, inclus pe lista patrimoniului mondial în 2010, a făcut deja obiectul unei condamnări din partea UNESCO în 2013, însă retragerea de pe listă nu a fost analizată atunci de Comitetul de salvgardare a patrimoniului, un organism interguvernamental care ia decizii într-o manieră independentă.
UNESCO reaminteşte că organizaţia "a condamnat deja cu fermitate pe 6 martie derapajele rasiste şi antisemite" din timpul carnavalului, după o polemică generată de un car alegoric, care i-a caricaturizat pe evreii ortodocşi, prezentaţi aşezaţi pe saci umpluţi cu monede din aur.
"Spiritul de satiră al Carnavalului din Aalst şi libertatea de exprimare nu ar trebui să devină un paravan pentru astfel de manifestări ale urii", a declarat, atunci, Ernesto Ottone Ramirez, asistentul directorului general pentru Cultură din cadrul UNESCO.
Carul alegoric incriminat, care a participat la defilarea organizată în debutul lunii martie pe străzile din Aalst, în faţa unui public alcătuit din mii de persoane, a provocat deja proteste din partea mai multor organizaţii evreieşti şi din partea executivului european.
Dacă va fi decisă de Comitet, retragerea carnavalului va reprezenta un moment inedit în istoria acestei liste de patrimoniu, pe care au fost înscrise peste 500 de elemente. Cererea formulată de secretariatul UNESCO pentru a înscrie această chestiune pe ordinea de zi este "inedită", a precizat o sursă din cadrul organizaţiei.