x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un cetățean american, lider al Stat Islamic

Un cetățean american, lider al Stat Islamic

de Şerban Mihăilă    |    15 Ian 2019   •   10:10
Un cetățean american, lider al Stat Islamic

La capătul unei investigații de peste doi ani, oficialitățile de la Washington au identificat un cetățean american aflat în structurile de conducere ale organizației teroriste Stat Islamic. Acesta este Zulfi Hoxha, fiul proprietarului albanezo-american al unei pizzerii din New Jersey, scrie „The Atlantic”.

Anchetatorii federali au găsit dovezile care-l incriminează pe Hoxha, scotocind Internetul. Ei au descoperit pe un profil închis de „Twitter” al acestuia conversații din 2014 ale actualului lider al SI, prin care Hoxha se angajase într-un schimb intens de replici cu un cont de contrapropagandă al Departamentului de Stat al SUA, pe tema organizației Stat Islamic. Apoi, agenții federali au aflat că el utiliza rețeaua de socializare „Paltalk”, extrem de populară în rândul jihadiștilor occidentali. În cele din urmă, examinând cu atenție imaginile și comparându-le cu o altă înregistrare, investigatorii au descoperit că primul cetățean american care a decapitat un deținut într-un video propagandistic realizat de SI este chiar Zulfi Hoxha, dezvăluie „The Atlantic”. Deținutul era un prizonier kurd, iar Hoxha este nimeni altul decât fiorosul călău american prezentat de teroriști drept „Abu Hamza al-Amriki”. În momentul de față, Hoxha, care are în jur de 27 de ani, a devenit unul dintre comandanții SI și joacă un rol important în eforturile organizației de a recruta adepți occidentali. El a părăsit SUA în aprilie 2015 și, după câteva zile, era într-o tabără de antrenament a terorișilor din Siria. Șase luni mai târziu, el apărea în imaginile cu decapitarea prizonierului kurd.

Oficialitățile americane nu știu cu exactitate unde se află în prezent Zulfi Hoxha, dar bănuiesc că se ascunde în nord-vestul Irakului

×