Un document public olandez deosebit de critic la adresa corupţiei şi justiţiei din România inflamează Bucureştiul în asemenea măsură încât ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, îşi anulează vizita la Haga.
Ministerul Afacerilor Externe olandez este de părere că România şi Bulgaria depun încă prea puţine eforturi în lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate, iar managementul fondurilor europene continuă să fie slab, a relatat agenţia bulgară Focus News în pagina electronică. Guvernul olandez va continua să facă presiuni la nivel european pentru ameliorarea situaţiei şi avertizează cele două ţări cu urmări asupra transferului de fonduri europene şi în privinţa accesului în zona Schengen.
CORUPŢIA ŞI JUSTIŢIA
Focus News a precizat că Guvernul olandez a anunţat aceste concluzii marţi, în răspunsul său la raportul de la 22 iulie, întocmit de Comisia Europeană (CE) în baza Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România şi Bulgaria. Ministrul Afacerilor Europene, Frans Timmermans, ministrul Afacerilor Externe, Maxime Verhagen, şi ministrul Justiţiei, Ernst Hirsch Ballin, au transmis ieri Camerei Reprezentanţilor o scrisoare în care sunt identificate o serie de deficienţe şi se constată "lipsa voinţei politice privind implementarea ireversibilă a reformelor".
Acuzaţie foarte gravă la adresa guvernanţilor din cele două ţări, tinere membre ale Uniunii Europene (UE). La rândul său, Agenţia France Presse a precizat ieri că scrisoarea, datată 28 august, a fost publicată luni pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe olandez, documentul subliniind decepţia faţă de "absenţa schimbărilor sistematice şi durabile în practică" în lupta împotriva corupţiei. Haga avertizează că "absenţa progreselor în reforma sistemului judiciar şi în lupta împotriva corupţiei poate complica intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen", prevăzută cel mai devreme în 2011, chiar dacă raportul CE nu făcea referire la acest dosar, a mai precizat AFP.
CE urmează să prezinte în cursul acestei luni un nou raport care se va concentra exclusiv asupra managementului fondurilor europene. Potrivit Focus News, Guvernul olandez a solicitat deja, în mai, noi măsuri, printr-o scrisoare trimisă de Timmermans comisarului european pentru Justiţie, Jacques Barrot. În rapoartele CE referitoare la România şi Bulgaria, aceasta din urmă a fost criticată atât pentru managementul neadecvat al fondurilor europene, unele dintre acestea fiindu-i suspendate, cât şi pentru criminalitatea organizată.
SANCŢIUNI DURE
Tot Focus News a relatat că un grup de state membre UE insistă pentru impunerea unor sancţiuni mai serioase Bulgariei şi României în legătură cu situaţia din domeniile Justiţiei şi Afacerilor Interne. Focus News insistă chiar că "discuţii intense privind impunerea de sancţiuni faţă de aceste două state au avut loc în cadrul UE", determinându-l pe ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Rumyana Jeleva, să declare presei, că "trebuie să-i convingem, prin determinarea noastră, că noul Guvern a luat măsuri concrete pentru a ajunge la anumite rezultate, astfel încât să nu fie impuse noi sancţiuni".
FURIE LA MAE
Reacţia Bucureştiului la documentul olandez nu s-a lăsat aşteptată, MAE precizând ieri că ministrul Cristian Diaconescu şi-a anulat vizita programată miercuri şi joi în Olanda. Tonul precizărilor MAE român este foarte tăios, denotând o profundă nemulţumire: "Ministerul Afacerilor Externe a aflat cu surprindere din presă de demersul Guvernului Olandei de a transmite către Camera Reprezentanţilor a acestei ţări o evaluare publică, având accente radicale privind funcţionarea statului de drept în România, precum şi interpretări excesive asupra raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Monitorizare şi Verificare".
MAE aminteşte că "acest document public apare exact în ajunul vizitei ministrului român de Externe la Haga, în cadrul căreia urmau să se clarifice toate preocupările părţii olandeze legate de Raportul Comisiei Europene". În continuare, "MAE consideră că gestul de a face public documentul menţionat este inamical şi nepotrivit în relaţia dintre două state ale Uniunii Europene. Acest gest contravine spiritului şi deschiderii dintre cele două state reliefate de cooperarea economică excelentă, din care rezultă că firmele olandeze obţin profit în România, situându-se pe locul întâi în ceea ce priveşte capitalul total investit (peste 4,5 miliarde euro)".
În final, MAE aşteaptă o explicaţie pe canale diplomatice din partea Ministerului olandez de Externe. Tot ieri, preşedintele Băsescu avea programată, după-amiază, primirea noului ambasador olandez, Maria Wilhelmina Josepha Antonia van Gool, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare.
Citește pe Antena3.ro