x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un film ucrainean despre "meciul morţii" cu naziştii, amânat până după Euro 2012 pentru a nu stârni antipatii pentru echipa Germaniei

Un film ucrainean despre "meciul morţii" cu naziştii, amânat până după Euro 2012 pentru a nu stârni antipatii pentru echipa Germaniei

12 Apr 2012   •   12:32
Un film ucrainean despre "meciul morţii" cu naziştii, amânat până după Euro 2012 pentru a nu stârni antipatii pentru echipa Germaniei

"Meciul mortii" este un eveniment pe care orice ucrainean il cunoaste. Este vorba de o partida de fotbal intre echipa orasului Kiev, FC Start si echipa soldatilor nazisti, jucat in 1942 si terminat cu victoria ucrainenilor.

Legenda spune ca jucatorii care au indraznit sa infranga nazistii au fost apoi torturati si executati, desi o ancheta a armatei germane a infirmat acest lucru.

Un nou film despre memorabila partida este deja gata, in Ucraina, insa lansarea peliculei, intitulata "Meciul" a fost amanata. Motivul - Campionatul European de Fotbal din aceasta vara, care se va desfasura in Polonia si Ucraina.

Autoritatile ucrainene se tem ca filmul ar putea starni un val de antipatie impotriva Germaniei, echipa care va fi prezenta la turneu.

Echipa FC Start a fost formata din jucatorii echipelor Dinamo Kiev si Lokomotiv Kiev.

In 1942, ucrainenii au jucat mai multe meciuri cu echipele armatelor care ocupasera teritoriul actual al Ucrainei, spulberandu-le rand pe rand.

FC Start a jucat inclusiv cu o echipa a armatei romane, invingand cu 11-0. In "meciul mortii", asa cum este cunoscut in Ucraina, FC Start s-a impus in fata echipei armatei germane cu 6-3. Meciurile au fost apoi interzise.

"Meciul mortii" a devenit subiect pentru numeroase carti si filme. Printre peliculele inspirate de "meciul mortii" se numara si "Escape to Victory", in care au jucat Sylvester Stallone si Pele.

×
Subiecte în articol: escape to victory meciul mortii