x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un fost deţinut de la Guantanamo cere, în premieră, despăgubiri Statelor Unite

Un fost deţinut de la Guantanamo cere, în premieră, despăgubiri Statelor Unite

09 Oct 2010   •   00:00

Abdulrahim al-Ginko, un fost deţinut de la Guantanamo de naţionalitate siriană, cere o despăgubire financiară din partea Statelor Unite pentru "rele tratamente" şi "tortură", suferite timp de peste şapte ani, aceasta fiind o premieră de la deschiderea închisorii, în 2002.

În această plângere depusă la tribunalul federal din Washington, Abdulrahim al-Ginko, în vârstă de 32 de ani, aminteşte că înainte de a fi acuzat de terorism de Statele Unite, el a fost acuzat că este spion american de către talibani.

Exonerându-l de acuzaţii în iunie 2009, judecătorul federal Richard Leon, numit de George W. Bush, a criticat administraţia, considerând că, susţinând că al-Ginko (supranumit "Janko") trebuie să rămână în închisoare, aceasta a adoptat o "poziţie care sfidează bunul simţ".

În plângerea sa, Janko evocă "un coşmar în stilul lui Kafka", relatează AFP, citata de Mediafax.

Fostul deţinut, eliberat în octombrie într-o ţară europeană, a părăsit Emiratele Arabe Unite unde locuia împreună cu familia pentru a merge în Afganistan la sfârşitul lui 1999, cu intenţia de a găsi aici o modalitate de a emigra în Europa. Arestat în 2002 de talibani, el a fost maltratat şi torturat violent până în punctul în care a mărturisit că este spion american într-o înregistrare video.

Această secvenţă video a fost folosită ulterior de armata americană pentru a-l acuza că este membru Al-Qaida şi pentru a-l trimite la Guantanamo.

Sub efectul relelor tratamente şi a absenţei îngrijirilor medicale adecvate, în special pentru genunchiul fracturat în timpul unui interogatoriu sau a calculilor renali, bărbatul a încercat de 17 ori să se sinucidă, potrivit avocaţilor lui.

Până la urmă, fostul deţinut şi-a pierdut "mai multe degete şi nu mai poate folosi mâna dreaptă. El suferă, de asemenea, de grave tulburări mentale şi de somn, afirmă avocaţii. "Şi-a pierdut zece ani din viaţă cu un impact catastrofal asupra capacităţii sale de a munci, trăieşte ca un exilat într-o ţară a cărei limbă nu o vorbeşte", adaugă aceştia.

Fără a preciza o sumă anume, el cere Statelor Unite compensaţii pentru îngrijirile medicale şi pentru banii pe care nu i-a putut câştiga în timpul detenţiei, precum şi o "amendă ca exemplu" în schimbul prejudiciului suferit.

Dosarul său a fost încredinţiat din nou judecătorului Leon.

×
Subiecte în articol: externe