x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un fost gardian de la Auschwitz a murit cu câteva zile înainte de începerea procesului său în Germania

Un fost gardian de la Auschwitz a murit cu câteva zile înainte de începerea procesului său în Germania

08 Apr 2016   •   14:32
Un fost gardian de la Auschwitz a murit cu câteva zile înainte de începerea procesului său în Germania

Moartea unui fost gardian nazist de la Auschwitz înainte de procesul său din Germania a spulberat speranţele a doi evrei în vârstă, supravieţuitori ai Holocaustului, de a se face dreptate pentru părinţii lor care au pierit în lagărul morţii, relatează Reuters.

Israel Loewenstein, un supravieţuitor al Holocaustului în vârstă de 91 de ani, şi Henry Foner, un chimist în vârstă de 83 de ani, au făcut declaraţii pentru Reuters în locuinţele lor din Israel, cu o zi înainte de vestea morţii fostului gardian nazist Ernst Tremmel.

Ei au sperat că se va face dreptate în cazul lui Tremmel.

'Nu ştim însă dacă el ar fi spus adevărul despre Auschwitz - în fond, mulţi dintre acuzaţi nu o fac', a afirmat Loewenstein pentru Reuters vineri după ce a aflat de moartea lui Tremmel.

'Nu poate fi niciodată un final. Finalul pentru mine este lipsit de sens - nu poţi lua înapoi ceea ce ţi-a fost luat', a declarat Henry Foner după aflarea morţii fostului gardian nazist.

Tremmel a fost membru al trupelor naziste SS în lagărul de exterminare Auschwitz din Polonia ocupată din noiembrie 1942 până în iunie 1943. Procesul său era programat să înceapă pe 13 aprilie, însă un purtător de cuvânt al instanţei a declarat că acesta a murit joi la vârsta de 93 de ani.

Cu toate că Tremmel nu a fost implicat în crimele în masă de la Auschwitz, procurorii germani au declarat că acesta a ajutat la uciderea a cel puţin 1.075 de persoane în perioada celor opt luni în care acesta s-a aflat în lagărul morţii. Ei au afirmat că Tremmel s-a alăturat de bunăvoie SS şi a început să lucreze ca gardian la Auschwitz la vârsta de 19 ani. AGERPRES

×