x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un invitat al unui post de televiziune japoneze a apărut în emisiune cu un tricou imprimat cu fața lui Hitler

Un invitat al unui post de televiziune japoneze a apărut în emisiune cu un tricou imprimat cu fața lui Hitler

14 Iul 2017   •   22:00
Un invitat al unui post de televiziune japoneze a apărut în emisiune cu un tricou imprimat cu fața lui Hitler

Un fost magnat al internetului care a purtat un tricou pe care era imprimat chipul lui Adolf Hitler în timpul unei dezbateri televizate a declanşat proteste în Japonia, în urma cărora postul naţional de televiziune, NHK, a prezentat scuze publice, informează AFP. 

Omul de afaceri Takafumi Horie, fondatorul companiei furnizoare de servicii de internet Livedoor, care a petrecut doi ani în închisoare, până în 2013, pentru fraudă fiscală, a participat miercuri la emisiunea "Gogo Nama" purtând un tricou pe care era imprimată o caricatură a lui Adolf Hitler, însoţită de un simbol al păcii şi de mesajul "NO WAR" ("Nu războiului"). 

Vestimentaţia lui a generat un val de critici, iar numeroşi telespectatori au telefonat postului de televiziune şi şi-au exprimat nemulţumirea pe reţelele de socializare. 

"Acest tricou nu este potrivit, pentru că îl evocă pe Hitler", a spus unul dintre ei, potrivit unui purtător de cuvânt al NHK. Un altul a declarat: "Chiar dacă pe tricoul lui este scris 'Nu războiului', nu înţeleg de ce a purtat aşa ceva". 

Un prezentator de la NHK a prezentat scuze în faţa persoanelor care "s-au simţit lezate", la finalul emisiunii. 

Takafumi Horie, autorul unei cărţi intitulate "Lupta mea", ce reaminteşte de volumul "Mein Kampf" al lui Hitler, a publicat un mesaj pe Twitter în care şi-a apărat alegerea vestimentară şi a spus că aceia care l-au criticat sunt "debili". 

"Am purtat de mai multe ori acel tricou reprezentându-l pe Hitler în timp ce striga 'Nu războiului', decorat cu un simbol al păcii, însă scandalul a explodat abia acum", a scris antreprenorul nipon în mesajul său de pe Twitter, adăugând la final un simbol japonez care simbolizează râsul. 

"După părerea mea, este imposibil să nu vezi în toate acestea un tricou ce transmite un mesaj pentru pace. Există atât de mulţi oameni care nu înţeleg umorul", a adăugat el. 

Cu regularitate, acţiuni sau mesaje cu accente pro-naziste provoacă controverse în Japonia şi atrag critici pe plan internaţional, deşi ele sunt mai degrabă atribuite ignoranţei sau unei lipse de sensibilitate faţă de acest subiect decât unor intenţii răuvoitoare. 

În aprilie, Gamba Osaka, unul dintre cluburile-fanion din Liga Naţională de Fotbal din Japonia, a prezentat scuze pe site-ul ei, după abordarea de către suporterii săi a unui banner cu o cruce asemănătoare svasticii naziste. 

Cu câteva luni mai devreme, tinerii cântăreţi dintr-un grup japonez au purtat în timpul unui concert costume asemănătoare uniformelor militare din Germania nazistă, declanşând un val de proteste. 

"Elitele Japonie au nevoie de a fi educate în ceea ce priveşte subiectul Holocaustului nazist", a anunţat într-un comunicat, la începutul lunii iunie, Centrul Simon Wiesenthal, o organizaţie care militează pentru apărarea drepturilor omului, luptă contra activităţilor neonaziste şi efectuează studii despre Holocaust. 

Centrul a reacţionat astfel la o serie de remarci ale unui director de la Banca Japoniei care a lăudat politica economică a lui Adolf Hitler. Banca Centrală niponă a prezentat apoi scuze oficiale.AGERPRES

×
Subiecte în articol: hitler