x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un jurnalist, ucis la cinci zile

Un jurnalist, ucis la cinci zile

de Şerban Mihăilă    |    03 Noi 2016   •   14:30
Un jurnalist, ucis la cinci zile
Sursa foto: SYRIAN ARAB RED CRESCENT / HANDOUT/EPA

La fiecare cinci zile, un jurnalist își pierde viața din cauza profesiei sale, arată un raport difuzat de UNESCO, ieri, cu ocazia Zilei internaționale pentru încetarea impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor, relatează agenția de știri DPA.

Cel puțin 827 de jurnaliști au fost uciși între 2006 și 2015, dintre care 115 numai anul trecut, ceea ce face ca 2015 să fie al doilea cel mai nefast an din ultimul deceniu din punct de vedere al jurnalismului, susține raportul.

„Mai puțin de zece la sută din cazurile de omoruri în rândul jurnaliștilor au fost soluționate, cu toate că multe țări menționate în raport manifestă dorința de a pune capăt uciderii de jurnaliști”, afirmă UNESCO. Agenția ONU, care își limitează raportul din 2016 privind securitatea jurnaliștilor la cazurile de omor din ultimii zece ani, precizează că documentul său nu cuprinde și „numeroase alte abuzuri în cazul jurnaliștilor, inclusiv răpiri, detenții arbitrare, tortură, intimidare și hărțuire, atât în zona offline, cât și în cea online''.

Din cei 213 jurnaliști uciși între 2014 și 2015, 78 au fost omorâți în state arabe, potrivit cifrelor UNESCO, ceea ce face ca lumea arabă să fie cea mai periculoasă regiune pentru jurnaliști, în mare parte din cauza actualelor conflicte din Siria, Irak, Yemen și Libia. În aceeași perioadă, 51 de jurnaliști și-au pierdut viața în America Latină și în Caraibe, 34 în Asia, 27 în Africa și 12 în Europa Centrală și de Est.

Aproape jumătate dintre jurnaliștii din sfera online uciși în ultimii doi ani erau reporteri de pagină web și bloggeri care transmiteau despre conflictul în Siria. În 2015 a avut loc o creștere semnificativă a cazurilor de deces în rândul reporterilor de site-uri de internet și de televiziune, se precizează în raport.

2016 se anunță sângeros

Până în momentul de față, 36 de jurnaliști au fost uciși în acest an din cauza profesiei lor, susține pe site-ul său Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), organizație neguvernamentală cu sediul la New York. Zece dintre aceștia au fost uciși în Siria, cinci în Yemen, cinci în Irak, trei în Libia, doi în Pakistan, doi în India, doi în Turcia, doi în Mexic, doi în Afganistan, unul în Ucraina, unul în Brazilia și unul în Guineea. Alți 17 jurnaliști au decedat în acest an, din motive care nu pot fi legate cu certitudine de profesia lor, mai susține CPJ.

Jurnalismul este considerat de către Organizația Națiunilor Unite drept una dintre cele mai periculoase profesii din lume. 

×