x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un medic ucrainean, eliberat într-un schimb de prizonieri, susține că a fost torturat

Un medic ucrainean, eliberat într-un schimb de prizonieri, susține că a fost torturat

07 Iul 2022   •   11:20
Un medic ucrainean, eliberat într-un schimb de prizonieri, susține că a fost torturat
Sursa foto: Agerpres

Un cunoscut paramedic ucrainean, care a fost ținut prizonier de forțele rusești și separatiste timp de trei luni după ce a fost capturat în orașul Mariupol din sud-estul țării, i-a acuzat pe gardieni de tortură psihologică și fizică în timpul captivității sale.

Iulia Paievska, în vârstă de 53 de ani, cunoscută în Ucraina sub porecla Taira, a fost eliberată în cadrul unui schimb de prizonieri. Ea a declarat că abuzurile au început imediat după ce a fost recunoscută la un punct de control de lângă Mariupol și luată prizonieră, împreună cu șoferul ei, la 16 martie.

„Timp de cinci zile nu am mâncat nimic și practic nu am băut apă", a declarat Paievska pentru CNN, la aproape trei săptămâni după ce a fost eliberată în cadrul unui schimb de prizonieri. Abuzurile, inclusiv bătăile, a spus ea, au fost „extreme" și „nu s-au oprit nici măcar un minut în toate aceste trei luni".

De la jumătatea lunii martie până la jumătatea lunii iunie, cei doi au fost ținuți în centrul de detenție preventivă din Donețk de către o combinație de forțe din Rusia și autoproclamata Republică Populară Donețk, a spus ea.

„În mod constant ți se spune că ești un fascist, un nazist", a spus ea, comparând condițiile cu cele dintr-un gulag. Ea a relatat că i s-a spus că „ar fi mai bine ar muri decât să vadă ce se va întâmpla în continuare".

Frustrați de faptul că Paievska nu le-a dat răpitorilor o mărturisire în fața camerei de luat vederi despre presupusele legături neonaziste, militarii au aruncat-o în izolare, „într-o temniță fără saltea, pe un pat de metal".

Iulia Paievska a ieșit în evidență pentru prima dată în timpul revoltei Maidan din 2014, când i-a susținut pe cei care protestau față de președintele pro-rus. De acolo, ea a plecat spre est, pe linia frontului, în timp ce trupele ucrainene luptau cu forțele separatiste din regiunea Donbas, alăturându-se în cele din urmă în mod oficial armatei ucrainene.

(sursa: Mediafax)

×