x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un miliard de dolari pentru Barack Obama

Un miliard de dolari pentru Barack Obama

03 Apr 2011   •   20:27
Un miliard de dolari pentru Barack Obama
Sursa foto: Jewel Samad/AFP/Mediafax

159534-afp-jewel-samad-917630-01-02.jpgMarii donatori democraţi şi grupurile liberale sunt principalele "ţinte" pe care Barack Obama le va viza pentru strângerea de fonduri în vederea următoarelor alegeri prezidenţiale. Fonduri care s-ar putea ridica la un miliard de dolari. Mass-media americane relatează că preşedintele SUA va lansa la începutul acestei săptămâni campania de strângere de fonduri prin înfiinţarea comisiei de campanie şi ar putea marca o schimbare radicală de strategie. Deşi Obama a invocat în repetate rânduri rolul important jucat de micii donatori în campania din 2008, pentru alegerile din 2012 va face apel la marii donatori.

Potenţialul şef al campaniei de realegere, Jim Messina, le-a cerut deja principalilor susţinători să strângă câte 350.000 de dolari în cursul acestui an, fondurile urmând să fie împărţite între campania preşedintelui şi Comitetul Naţional Democratic. Acest efort ar putea aduce cel puţin 140 de milioane de dolari la începutul anului 2012, oferindu-i lui Obama un avantaj net în faţa potenţialilor contracandidaţi republicani.

Începutul oficial al campaniei ar urma să fie marcat săptămâna viitoare printr-un anunţ adresat susţinătorilor şi depunerea documentelor oficiale la Comisia Electorală Federală, au declarat consilieri ai preşedintelui, citaţi de Washington Post. Ulterior, urmează să fie organizate mai multe evenimente de strângere de fonduri la Chicago şi New York, dar şi în California, adresate în principal donatorilor din clasa de mijloc şi clasele bogate.

În campania pentru alegerile din 2008, Obama a beneficiat de fonduri în valoare de aproape 750 de milioane de dolari, o mare parte a sumei provenind din donaţii de cel mult 200 de dolari, efectuate prin internet. Potrivit site-ului Politico.com, fondurile de campanie ar putea ajunge la un miliard de dolari.

×
Subiecte în articol: externe