x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un milion de lire sterline, preţul unui pod care leagă două maluri ale Tamisei

Un milion de lire sterline, preţul unui pod care leagă două maluri ale Tamisei

04 Dec 2009   •   00:00

Un pod foarte vechi ce leagă cele două maluri ale Tamisei a fost vândut la o licitaţie londoneză, pentru suma de 1,08 milioane de lire sterline, la un preţ de pornire de 800 de mii. La achiziţie este ataşată şi o căsuţă din piatră, situată lângă pod, informează Podrobnosti.ua.



Se estimează că podul îi va aduce noului proprietar câte 190.000 de lire sterline profit pe an. Acest venit va fi obţinut din taxa instituită pentru traversarea podului: de la autoturisme câte 5 pence, în timp ce taxa pentru camioane se ridică la jumătate de liră sterlină. În fiecare an, de pe un mal pe altul trec, pe acest pod, circa 4 milioane de automobile.

Podul, situat în comitatul Oxfordshire la vest de Londra, este folosit contra cost încă din timpul construirii sale, în 1767. La acea dată, parlamentul britanic a emis un decret special, potrivit căruia podul era parte a unei proprietăţi, iar proprietarul lui avea dreptul să ceară plată pentru trecerea echipajelor. Mai mult decât atât, veniturile obţinute din aceste taxe sunt, conform aceluiaşi decret, scutite de orice impozit, decizie valabilă şi în ziua de azi.

Noul proprietar va fi obligat, totuşi, să menţină în bună stare de funcţionare acest pod, construit în urmă cu 242 de ani.

Între timp, localnicii protestează de mai mult timp împotriva taxei de trecere a podului, pe care o consideră 'furt pe faţă'. De asemenea, ei afirmă că necesitatea achitării taxei încetineşte fluxul de maşini, fapt ce se răsfrânge în mod negativ asupra ecologiei acestei regiuni.

Circa 750 de localnici îi solicitaseră mai demult lui David Cameron, membru al parlamentului britanic din partea comitatului Oxfordshire şi lider al Partidului Conservator, să oblige consiliul local să răscumpere podul şi să anuleze colectarea taxei de trecere peste el.



×
Subiecte în articol: externe