O serie de demnitari, capete încoronate şi şefi de stat, dintre care unii controversaţi, precum şi preşedintele României, Traian Băsescu, vor asista marţi la mesa de întronizare a papei Francisc, pentru care autorităţile se aşteaptă la circa un milion de persoane, informează agerpres.ro.
Fostul cardinal Jorge Mario Bergoglio, care a cucerit lumea prin simplitatea sa, şi-a atras deja o mare popularitate în rândul credincioşilor şi prefectul Romei a anunţat că se aşteaptă ca aproape un milion de persoane să vină la Vatican cu această ocazie.
Mesa de întronizare a primului papă provenit din Americi va avea loc în Piaţa Sf. Petru, pe 19 martie, de Sf. Iosif, patronul Bisericii.
Numeroşi lideri din America Latină, unde trăiesc circa 40 % dintre catolici, ar urma să se deplaseze la Roma, printre ei figurând preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, şi omologul său mexican, Enrique Pena Nieto.
Preşedinta ţării natale a papei, Cristina Kirchner, ale cărei relaţii cu fostul arhiepiscop de Buenos Aires erau tensionate deoarece el nu ezita să critice puterea, a sosit duminică la Roma.
Statele Unite ale Americii vor fi reprezentate de către vicepreşedintele Joe Biden, catolic practicant.
Vor fi prezenţi, de asemenea, cancelarul german, Angela Merkel, premierul francez, Jean-Marc Ayrault, şi preşedintele guvernului spaniol, Mariano Rajoy, dar şi Traian Băsescu, care şi-a anunţat participarea pe site-ul preşedinţiei.
În ce priveşte Uniunea Europeană, ea va fi reprezentată de către preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi de către şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.
Rusia îl va trimite pe preşedintele Dumei de Stat , Serghei Narîşkin.
Din partea aristocraţiei europene, Regele Belgienilor Albert al II-lea şi Regina Paola, precum şi Marele Duce de Luxemburg şi o parte a familiei sale vor asista la mesă, dar şi Ducele de Gloucester din partea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Cel mai bătrân şef de stat african, preşedintele Republicii Zimbabwe, Robert Mugabe, de 89 de ani, catolic fervent, dar un personaj foarte controversat, a făcut cunoscut că va fi prezent la evenimentul de la Vatican. Acuzat de numeroase încălcări ale drepturilor omului în ţara sa, Mugabe are interdicţie de a merge în Europa, dar Italia nu-i poate refuza să ajungă pe teritoriul unui mic stat precum Vaticanul.
Un alt potenţial subiect de fricţiune este preconizata sosire a preşedintelui taiwanez, Ma Ying-jeou, care a suscitat deja mânia Beijingului. China şi-a rupt relaţiile cu Vaticanul în 1951, după ce acesta a recunoscut Taiwanul, ruptură devenită definitivă odată cu înfiinţarea unei Biserici Catolice controlate de regimul chinez.
Dar Vaticanul a indicat deja în trecut că va fi dispus să-şi sacrifice relaţiile cu Taiwanul, dacă libertatea religioasă este respectată în China continentală şi dacă dreptul papei de a numi acolo episcopi va fi recunoscut.
În încercarea de a dezamorsa polemicile, Vaticanul a reamintit, prin vocea purtătorului său de cuvânt, părintele Federico Lombardi, că nu trimite invitaţii şi că ''toţi cei care vor să vină sunt bineveniţi''.