x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un muncitor român este în greva foamei în Franţa

Un muncitor român este în greva foamei în Franţa

de Marina Constantinoiu    |    25 Noi 2012   •   17:14
Un muncitor român este în greva foamei în Franţa

Un muncitor român, aflat cu acte în regulă la muncă în Franţa, recrutat, de altfel, din România pentru un contract în agricultură în regiunea Havre, din nord-vestul ţării, este în greva foamei şi afirmă că a fost victima angajatorului său, relatează 76actu.fr.

Sorin Mugurel, în vârstă de de 41 de ani, susţine că a fost victima angajatorului său francez: abuzuri în legătură cu dreptul la muncă şi vătămări corporale din partea patronului, atestate de un certificat medical.  Şi, pentru că dosarul său pare să treneze din cauza încurcăturilor birocratice, el a decis să intre în greva foamei începând de luni, 19 noiembrie, zi şi noapte, instalându-şi “cartierul general” pe o bancă din scuarul Erignac, vizavi de subprefectura din Havre, pentru că aceasta simbolizează pentru el statul francez şi perspectiva de a se face auzit, pentru a se face dreptate.

Aflat în situaţie legală în Franţa, beneficiar al unui permis de sejur valabil până în 2020, el ar fi fost recrutat, în 2008, în România, pentru un loc de muncă în agricultură, într-o fermă din zona oraşului Havre. Avea asigurate cazarea şi hrana şi mai întâi a lucrat şase luni, pentru ca ulterior condiţiile şi mai ales orarul să se înrăutăţească. În condiţiile în care spune că lucra şi peste 300 de ore într-o lună, muncitorul povesteşte că şi-a luat 15 zile de concediu, pentru a se deplasa în România. La revenirea de acasă, angajatorul francez ar fi vrut să îl oblige să semneze un document, după toate aparenţele, o demisie sau o rupere a contractului. În faţa refuzului muncitorului de a semna, angajatorul l-ar fi lovit. Românul susţine că vătămările corporale i-au fost constatate de un medic de la spitalul din Fecamp. Angajatorul neagă, însă, orice abuz. Susţinut de filiale locale ale Ligii  pentru drepturile omului şi Crucii Roşii, românul este decis să ceară dreptate din partea justiţiei franceze.

Pentru că spune că nu prea cunoaşte zona, s-a deplasat pe jos până la ceea ce considera a fi Jandarmeria cea mai apropiată (10 kilometri distanţă).  Acolo a fost trimis înapoi mai aproape de comuna sa, unde plângerea îi fusese refuzată, chiar dacă angajatorul său fusese convocat la audieri. Muncitorul precizează că a fost plătit în bani lichizi, că a văzut compatrioţi de-ai săi lucrând la negru, afirmaţii care dacă se dovedesc adevărate, par a fi din altă epocă, comentează site-ul 76actu.fr.

Angajatorul nu încetează să repete că nu are nicio legătură cu faptele care îi sunt reproşate, neînţelegând cine şi ce are cu el, precizează sursa citată.

×
Subiecte în articol: greva foamei franta