x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un nou cutremur de 6,6 în Noua Caledonie

Un nou cutremur de 6,6 în Noua Caledonie

05 Dec 2018   •   11:34
Un nou cutremur de 6,6 în Noua Caledonie

Un nou seism puternic, cu magnitudinea de 6,6, s-a produs miercuri în arhipelagul francez Noua Caledonie, fără ca, de data aceasta, să fie emisă alertă de tsunami, aşa cum s-a întâmplat în cazul cutremurului de 7,6, care a avut loc cu câteva ore înainte, au anunţat seismologii, potrivit AFP. 

Potrivit Institutului american de studii geologice (USGS), noul seism a avut loc la ora locală 17:43 (06:43 GMT), la circa 200 de kilometri de insula Maré din sud-estul Noii Caledonii. În primele estimări, magnitudinea seismului a fost stabilită la 7 grade. Centrul seismologic euro-mediteraneean (CSEM) a estimat seismul la 6,7 grade. 

Un puternic seism cu magnitudinea de 7,6 a avut loc miercuri în largul coastei de est a Noii Caledonii, în Pacificul de Sud, la ora 04.18 GMT, urmat de o alertă pentru tsunami şi de ordinul de evacuare a zonelor de coastă. Autorităţile au sfătuit oamenii să se deplaseze la o distanţă de cel puţin 300 de metri de ţărm şi, dacă este posibil, în locuri cu înălţimea de peste 12 metri deasupra nivelul mării, potrivit Reuters. 

Alerta de tsunami a fost ridicată la ora locală 18:20, potrivit protecţiei civile, relatează AFP. 

Éric Backes, directorul serviciului de protecţie civilă, a declarat că au fost observate valuri cu înălţimea cuprinsă între 1,5 şi 2 metri în insulele Pins şi Maré, precum şi ''mişcări anormale ale mării''. 

"Observaţiile şi măsurătorile de teren au confirmat că intensitatea tsunamiului s-a diminuat semnificativ şi că nu prezintă riscuri majore pentru populaţie", a anunţat protecţia civilă. 

Alerta a durat circa trei ore şi a vizat în special zona de ţărm de pe coasta estică a arhipelagului, Insulele Pins şi Insulele Loialităţii. 

Nu au fost înregistrate pagube, nici victime, a precizat protecţia civilă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: noua caledonie cutremur tsunami