x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un nou val de arestări în rândul jurnaliştilor independenţi din Belarus

Un nou val de arestări în rândul jurnaliştilor independenţi din Belarus

08 Aug 2018   •   17:44
Un nou val de arestări în rândul jurnaliştilor independenţi din Belarus

Cel puţin patru jurnalişti au fost arestaţi miercuri, la o zi după primul val de reţineri în cadrul mass-media independente din Belarus, pe motiv că ar utiliza, fără abonament, informaţii ale unei agenţii de presă oficiale, informează AFP. 

Redactorul şef al site-ului de informaţii Realt.by, Vladislav Kuletski, specializat în piaţa imobiliară, şi trei jurnalişti de la aceeaşi publicaţie au fost arestaţi de poliţie după o percheziţie, a declarat Kuletski la postul de radio RFE/RL. 

Oficial, li se impută că s-au conectat la serviciul agenţiei de presă BelTA, controlată de stat, fără să plătească pentru accesul la informaţii. 

'Comitetul de anchetă a venit să mă caute', a anunţat pe Twitter Pavel Bîkowski, corespondentul în Belarus pentru serviciul în limba rusă al postului de radio german Deutsche Welle, fără să precizeze dacă a fost reţinut. 

Soţia sa, Olga Bîkowskaia, a afirmat pe Facebook că anchetatorii au venit să efectueze o percheziţie la domiciliul lor, fără a oferi un motiv. 

Arestările de miercuri urmează după reţinerea, marţi, a trei jurnalişti ai site-ului de informaţii Tut.by şi a unei jurnaliste de la agenţia de presă BelaPan, de asemenea pe motiv că s-ar folosi de informaţiile BelTA fără să plătească. 

Dacă instituţiile media la care aceştia lucrează vor fi găsite vinovate, jurnaliştii arestaţi riscă până la doi ani de închisoare şi interdicţia temporară de a-şi exercita profesia, potrivit legii belaruse. 

Un alt jurnalist, care lucrează pentru săptămânalul 'Belaruşii şi Piaţa', a fost de asemenea convocat de poliţie din acelaşi motiv, conform redacţiei. 

Organizaţia neguvernamentală 'Reporteri fără Frontiere' /Reporters sans frontičres (RSF)/ a denunţat aceste acţiuni ca 'total disproporţionate faţă de acuzaţiile' aduse şi 'măsuri de intimidare împotriva mass-media independente de referinţă'. 

Consiliul Europei a cerut, la rândul său, o 'anchetă rapidă şi transparentă' şi eliberarea jurnaliştilor arestaţi.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei belaruse, Anatoli Glaz, a asigurat că acest caz 'nu este deloc politic şi nu are nicio legătură cu libertatea presei'. 

În paralel, la Brest, în vestul ţării, bloggerul şi activistul Aleksandr Kabanov a fost de asemenea interpelat după ce a insultat un poliţist, potrivit unei jurnaliste indepedente. 

Belarusul, condus cu o mână de fier de către preşedintele Aleksandr Lukaşenko din 1994, menţine un control constant asupra mass-media, control care s-a înăsprit după manifestaţiile din martie 2017 când sute de persoane au fost arestate. 

Belarus se situează pe locul 155 în clasamentul mondial al libertăţii presei pe 2018, întocmit de RSF, care denunţă o 'escaladare a represiunii' din 2017.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: belarus arestari jurnalisti independenti