x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un ofițer rus a riscat totul pentru a renunța la războiul lui Putin

Un ofițer rus a riscat totul pentru a renunța la războiul lui Putin

23 Mai 2022   •   10:30
Un ofițer rus a riscat totul pentru a renunța la războiul lui Putin
Sursa foto: Heprta

 A fost nevoie de câteva săptămâni în care a dormit pe lăzi de grenade drept pat și și-a ascuns fața de ucraineni, pe fondul unui sentiment tot mai mare de vinovăție, pentru ca ofițerul rus de rang inferior să ajungă la concluzia sa: Aceasta nu era bătălia pe care trebuia să o ducă, scrie CNN.

"Eram murdari și obosiți. Oamenii din jurul nostru mureau. Nu am vrut să mă simt ca și cum aș fi făcut parte din asta, dar am făcut parte", a declarat ofițerul pentru CNN.

El a spus că s-a dus să își caute comandantul și și-a dat demisia.

Povestea sa este remarcabilă, dar ar putea fi și una dintre multele, potrivit opozanților războiului din Rusia, dar și din Ucraina, care spun că au auzit de o mulțime de cazuri de soldați - atât profesioniști, cât și recruți - care au refuzat să lupte.

Trupele rusești s-au confruntat cu un moral scăzut și pierderi grele în Ucraina, potrivit evaluărilor oficialilor occidentali, inclusiv ale Pentagonului.

Agenția britanică de informații, cibernetică și securitate spune că unii au refuzat chiar să execute ordinele.

Ofițerul care a vorbit cu CNN spune că a făcut parte din acumularea masivă de trupe în vestul Rusiei care a declanșat temerile globale pentru Ucraina. Dar a spus că nu s-a gândit prea mult la asta, nici măcar pe 22 februarie, când lui și restului batalionului său li s-a cerut să predea telefoanele mobile în timp ce erau staționați în Krasnodar, în sudul Rusiei, fără nicio explicație.

În acea noapte au petrecut ore întregi vopsind dungi albe pe vehiculele lor militare. Apoi li s-a spus să le spele, a spus el. "Ordinul s-a schimbat, desenați litera Z, ca în Zorro", își amintește că i s-a spus.

În timp ce unitatea sa se aduna în Crimeea - regiunea ucraineană anexată de Rusia în 2014 - președintele Vladimir Putin a lansat o nouă invazie a Ucrainei pe 24 februarie.

Dar ofițerul a spus că el și camarazii săi nu au fost la curent, deoarece nu li s-a transmis nicio veste și nu au putut lua legătura cu lumea exterioară fără telefoanele lor.

Două zile mai târziu, li s-a ordonat ei înșiși să intre în Ucraina, a declarat ofițerul pentru CNN. "Unii băieți au refuzat categoric. Au scris un raport și au plecat. Nu știu ce s-a întâmplat cu ei. Eu am rămas. Nu știu de ce. A doua zi am plecat", a spus el.

Ofițerul a spus că nu știa care este scopul misiunii și că afirmațiile bombastice ale președintelui Vladimir Putin, potrivit cărora Ucraina face parte din Rusia și trebuie "deznazitizată", nu au ajuns la oamenii cărora li s-a cerut să lupte.

El a declarat pentru CNN că a sperat la o soluție diplomatică și că se simte vinovat de faptul că Rusia a invadat Ucraina. Dar a adăugat că nu se pricepe la politică.

Primul lucru pe care și-l amintește militarul după ce unitatea sa a trecut granița a fost că a văzut cutii de rații uscate rusești împrăștiate peste tot și grămezi de echipamente distruse. "Stăteam în [camionul] Kamaz și țineam strâns la mine o armă. Aveam un pistol și două grenade la mine", a spus el.

Trupa s-a îndreptat spre nord-vest, în direcția Herson. În timp ce se apropiau de un sat, un bărbat cu un bici a sărit din el și a început să biciuiască convoiul și să țipe: "Sunteți cu toții terminați!", și-a amintit ofițerul.

"Aproape că s-a urcat în cabina în care ne aflam. Avea ochii înlăcrimați. M-a impresionat puternic", a adăugat el. "În general, când îi vedeam pe localnici, ne tensionam. Unii dintre ei ascundeau arme sub haine, iar când se apropiau, trăgeau focuri de armă."

El a spus că își ascundea fața atât de rușine, cât și pentru siguranță, deoarece se simțea jenat să fie văzut de ucraineni pe pământul lor.

"În prima săptămână sau cam așa ceva, am fost în stare de șoc. Nu m-am gândit la nimic", a declarat el pentru CNN. "M-am dus la culcare gândindu-mă: "Astăzi este 1 martie. Mâine mă voi trezi, va fi 2 martie - principalul lucru este să trăiesc încă o zi'. De câteva ori obuzele au căzut foarte aproape. Este un miracol că niciunul dintre noi nu a murit", a spus el.

Ofițerul a declarat pentru CNN că nu a fost singurul soldat îngrijorat sau confuz cu privire la motivul pentru care au fost trimiși să invadeze Ucraina.

Dar el își amintește, de asemenea, că unii s-au înveselit când au aflat că primele de luptă vor fi plătite în curând.
"Cineva a avut o reacție: "Oh, încă 15 zile aici și voi încheia împrumutul"", a spus el.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ofiter rus