x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un oraş din Japonia, afectat de dezastrul nuclear de la Fukushima, s-a redeschis parţial în faţa rezidenţilor

Un oraş din Japonia, afectat de dezastrul nuclear de la Fukushima, s-a redeschis parţial în faţa rezidenţilor

10 Apr 2019   •   15:30
Un oraş din Japonia, afectat de dezastrul nuclear de la Fukushima, s-a redeschis parţial în faţa rezidenţilor

Un oraş din Japonia, a cărei populaţie şi-a abandonat locuinţele în 2011 după dezastrul nuclear de la Fukushima, a fost redeschis parţial, la opt ani distanţă, scrie BBC.

Nivelul de radiaţii în unele părţi ale oraşului Okuma a fost declarat sigur pentru ca rezidenţii să se poată întoarce. În jur de 50 de persoane au început să se mută în zonele unde au fost concentrate eforturile de decontaminare.

Accidentul nuclear de la Fukushima s-a produs ca urmare a cutremurului din nord-estul ţării, urmat de un tsunami de mari proporţii, pe 11 martie 2011.

Mai mulţi critici au acuzat guvernul Japoniei că retrimite rezidenţii în Okuma într-o încercare de a arăta că ţara întruneşte standardele de siguranţă pentru Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo.

Corespondentul BBC din Tokyo, Rupert Wingfield-Hayes, spune că marea majoritate a rezidenţilor nu se va întoarce. Doar 367 de persoane, în jur de 3,5% din populaţia oraşului, s-au înregistrat ca rezidenţi în luna martie, potrivit presei locale.

Autorităţile din Japonia speră că o nouă infrastructură şi noi clădiri vor face rezidenţii să se întoarcă. Cu toate acestea, radiaţiile rămân o îngrijorare majoră pentru rezidenţi, în special pentru cei cu copii.

×