x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un pakistanez se întoarce acasă după 18 ani de detenție americană la Guantanamo

Un pakistanez se întoarce acasă după 18 ani de detenție americană la Guantanamo

30 Oct 2022   •   15:30
Un pakistanez se întoarce acasă după 18 ani de detenție americană la Guantanamo
Sursa foto: Hepta

Un cetățean pakistanez deținut de Statele Unite timp de 18 ani în tabăra de prizonieri de la Guantanamo Bay fără proces, fiind suspectat de legături cu Al Qaida, s-a întors sâmbătă acasă în Pakistan, au anunțat Pakistanul și Statele Unite, conform Reuters.

Saifullah Paracha, un om de afaceri cu sediul în Karachi, a fost arestat în Thailanda în iulie 2003 și dus la baza militară americană din Bagram, Afganistan, înainte de a fi transferat în 2004 în lagărul din Guantanamo Bay, Cuba.

La 75 de ani, el era cel mai în vârstă deținut din lagăr, potrivit Reprieve, un grup pentru drepturile omului cu sediul la Londra care a lucrat la cazul său. Bărbatul nu a fost niciodată pus sub acuzare.

Departamentul american al Apărării a confirmat repatrierea și a precizat într-o declarație că menținerea în detenție a lui Paracha nu mai este necesară.

Paracha este cel mai recent eliberat din lagărul de prizonieri înființat în urma invaziei conduse de SUA în Afganistan, în urmărirea rețelei Al-Qaida, care se află în spatele atacurilor care au ucis aproape 3.000 de persoane la New York, la Pentagon și în zona rurală din Pennsylvania la 11 septembrie 2001.

Lagărul a atras critici la nivel mondial pentru că a deținut un număr mare de prizonieri fără a-i acuza sau a organiza procese. Un vârf de aproximativ 800 de deținuți a fost atins, apoi numărul a scăzut în timpul administrației Obama.

Departamentul Apărării a declarat că la Guantanamo Bay au rămas 35 de deținuți, dintre care 20 sunt eligibili pentru transfer și trei pentru o comisie de revizuire periodică. Nouă sunt implicați în procese și trei sunt condamnați.

(sursa: Mediafax)

×