Un român a câştigat, prin instanţa de judecată, dreptul de a intra fără viză în Republica Moldova. Totuşi, acesta însă nu a fost lăsat să treacă graniţa nici după pronunţarea hotărârii. Curtea de Apel Chişinău a obligat în urmă cu o zi, notează Agerpres, Serviciul de Grăniceri să-i permită preotului Ionel Bâgea să intre în Republica Moldova fără viză, în conformitate cu prevederile unei legi care stabileşte că cetăţenii statelor membre ale UE nu au nevoie de vize pentru a intra în Republica Moldova.
Ionel Bâgea este paroh al unei biserici dintr-o localitate din Republica Moldova. El a încercat să intre în Republica Moldova în ajunul Paştelui, pentru a oficia slujba religioasă, dar nu i s-a permis pentru că nu avea viză. Preotul a contestat la Curtea de Apel Chişinău această interdicţie, care a pronunţat hotărârea prin care a obligat Serviciul Grăniceri să nu pună piedici la intrarea în Republica Moldova a cetăţeanului român. Avocatul acestuia, Alexandru Postică a explicat că parlamentul moldovean a adoptat în anul 2006 o lege, care prevede abolirea regimului de vize pentru cetăţenii statelor membre ale UE.
Pe de altă parte, guvernul a decis la 8 aprilie curent introducerea regimului de vize pentru cetăţenii români. "Este vorba despre două acte care se contrazic, dar legea este superioară hotărârii de guvern", a explicat Postică, menţionând că în prezent este în vigoare şi un acord dintre România şi Republica Moldova, prin care cetăţenii români pot trece Prutul fără vize. În pofida hotărârii instanţei de judecată, grănicerii moldoveni i-au interzis vineri seara preotului român să intre în Republica Moldova, anunţă Pro TV Chişinău. Bâgea a declarat că a prezentat grănicerilor hotărârea instanţei, dar oricum nu a fost lăsat să treacă hotarul.
Acum o săptămână şi juristul Nicolae Roşca, vicepreşedinte al Mişcării Acţiunea Europeană afirma că cetăţenii români pot ataca în instanţele judiciare hotărârea guvernului de la Chişinău de a introduce regimul de vize pentru români, deoarece aceasta contravine legislaţiei moldoveneşti.
Orice cetăţean român care este întors de la graniţa cu Republica Moldova deoarece i se cere viză poate face procură pe numele unui avocat din Republica Moldova şi ataca statul în judecată, deoarece guvernul nu avea dreptul să instituie regimul de vize pentru cetăţenii români, a declarat Nicolae Roşca.
Chişinăul a introdus regimul de vize pentru români începând din data de 9 aprilie, acuzând că mai mulţi cetăţeni ai României au luat parte la acţiunile de protest din 7 aprilie. "În situaţia creată, a fost stabilit un şir de persoane, cetăţeni ai statului vecin, care au intrat în Republica Moldova şi au participat la aceste evenimente", a declarat ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Andrei Stratan, după şedinţa de guvern la care s-a decis introducerea regimului de vize. El a adăugat că măsura urmăreşte consolidarea situaţiei şi asigurarea unui control asupra a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova.
Mai mulţi oficiali europeni, printre care Comisarul european pentru extindere Olli Rehn şi Comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner au criticat decizia respectivă a Chişinăului. După ce au introdus regimul de vize pentru un stat membru al UE, autorităţile de la Chişinău au solicitat Bruxellesului să examineze "în regim de urgenţă" posibilitatea de a asigura libera circulaţia cetăţenilor moldoveni în UE. O declaraţie în acest sens a fost făcută vineri de preşedintele Vladimir Voronin, după întrevederea avută la Chişinău cu Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Javier Solana.
Citește pe Antena3.ro