x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un Pulitzer dulce-amar

Un Pulitzer dulce-amar

de Irina Cristea    |    22 Apr 2009   •   00:00
Un Pulitzer dulce-amar
Sursa foto: /Reuters

Două ziare grav afectate de criza economică şi de interesul în scădere al publicului pentru presa scrisă au câştigat Premiul Pulitzer pentru dezvăluirea unor scandaluri sexuale ce au dus la demiterea unui guvernator şi a unui primar important.



Totodată, a fost primul an în care comisia de jurizare a acceptat şi articole care au apărut în primul rând online.

The New York Times a obţinut cinci premii, unul dintre ele fiindu-i acordat pentru că a fost primul cotidian care a relatat despre frecventarea de guvernatorul de atunci al statului New York, Eliot Spitzer, a unei reţele de prostituţie de lux. Dezvăluirea a dus la demisia lui Spitzer.

The Detroit Free Press a obţinut şi a dat publicităţii o "colecţie" de SMS-uri erotice, care a distrus cariera politică a primarului de atunci al oraşului, Kwame Kilpatrick. The New York Times a mai fost premiat, la categoria "International Reporting", pentru o serie de articole despre războiul şi luptele politice din Afganistan şi Pakistan. O analiză a conflictelor de interese în rândul analiştilor militari, care ajută reţelele de televiziune să acopere războaiele din Asia, a adus publicaţiei Premiul pentru "Investigative Reporting".

Cotidianul şi-a asigurat şi premiul pentru critică de artă, iar un fotoreporter a adus în bogata colecţie a New York Times un nou trofeu, pentru imaginile surprinse în timpul campaniei electorale a preşedintelui Barack Obama. Un premiu important a obţinut şi publicaţia The Las Vegas Sun, pentru un reportaj social, care atrăgea atenţia asupra numărului mare de decese la locul de muncă de pe un şantier din Las Vegas. Articolului a dus la îmbunătăţirea condiţiilor în care muncitorii îşi desfăşoară activitatea.

DEZLEGARE LA ONLINE
St. Petersburg Times a obţinut două premii, inclusiv pe cel pentru reportaj cu acoperire naţională, pentru proiectul PolitiFact, care verifică veridicitatea afirmaţiilor politice. Premiul acordat acestui proiect a avut un caracter inovator, având în vedere că majoritatea materialelor au fost publicate pe site-ul PolitiFact.com, dar nu şi în varianta tipărită.

Un alt Premiu Pulitzer i-a revenit publicaţiei St. Petersburg Times, pentru reportaje de tip feature. Premiile au fost anunţate pe fondul celui mai dificil an pentru mass-media, şi în special pentru presa scrisă. Multe dintre publicaţiile de pe lista câştigătorilor au avut de sărbătorit doar pentru jumătate. Spre exemplu, departamentul de la The New York Times, care a obţinut informaţia premiată la categoria "Breaking News", a fost desfiinţat.

×
Subiecte în articol: externe new york