x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un puternic seism a zguduit estul Japoniei. Cutremurul, resimţit şi în capitala Tokyo

Un puternic seism a zguduit estul Japoniei. Cutremurul, resimţit şi în capitala Tokyo

10 Noi 2013   •   10:28
Un puternic seism a zguduit estul Japoniei. Cutremurul, resimţit şi în capitala Tokyo

Un cutremur violent de magnitudine 5,5 a zguduit duminică dimineaţă o mare parte din estul Japoniei, inclusiv capitala Tokio, a anunţat Agenţia naţională meteo, citată de AFP.

Epicentrul seismului, produs în jurul orei 7.38 (sâmbătă 22.38 GMT), a fost localizat în prefectura Ibaraki, la nord de Tokio, la 70 km adâncime.

"Nu există niciun risc de tsunami", a precizat agenţia.

Nicio anomalie nu a fost constatată la centrala accidentată de la Fukushima, de asemenea zguduită, şi nici la alte situri nucleare din regiune, toate oprite din martie 2011, potrivit operatorilor în cauză.

Cutremurul a durat aproximativ treizeci de secunde şi a fost resimţit de mulţi locuitori ai capitalei.

Trenurile de mare viteză Shinkansen au fost oprite câteva minute pentru controlul căilor, dar traficul a revenit rapid la normal.

Pe aeroportul Tokio-Narita, cutremurul a fost, de asemenea, resimţit, dar nu a perturbat operaţiunile.

"Pot să se producă replici, aşa că fiţi vigilenţi", a indicat însă Agenţia.

Acest nou puternic cutremur în est s-a produs exact la două săptămâni după un altul, chiar mai violent, de magnitudine 7,1, ce a provocat un mic tsunami pe coasta de nord-est a Japoniei, dar fără să facă victime sau pagube materiale.

Japonia rămâne traumatizată de cutremurul cu magnitudinea 9 ce a avut loc în largul coastei de nord-est pe 11 martie 2011 şi a declanşat un gigantic val de mare de peste 10 sau chiar 20 de metri în unele locuri, ucigând mai mult de 18.000 de persoane.

Acest tsunami a fost la originea catastrofei nucleare de la Fukushima, un complex nuclear care este în continuare extrem de vulnerabil.

×
Subiecte în articol: cutremur japonia