Regruparea tuturor activităţilor Parlamentului European la Bruxelles, aşa cum susţin în mod regulat o majoritate de deputaţi anti-Strasbourg, nu va atrage după sine economii. Ba, chiar, ar putea să coste foarte mult, afirmă un raport prezentat în ultimele zile ale lui februarie de un lobby pro-Strasbourg.
Deputaţii europeni au adoptat, la 20 noiembrie 2013, cu 483 de voturi pentru şi 141 contra (plus 34 de abţineri), o rezoluţie care proclamă că Parlamentul European "va fi mai eficace, mai raţional din punct de vedere al costurilor şi va da dovadă de mai mult respect pentru mediul înconjurător dacă ar avea un singur sediu".
Costul “transhumanţei”
Potrivit raportorilor, scrie Le Soir, “transhumanţa” între cele două oraşe – despărţite de 435 de kilometri – a mii de deputaţi, funcţionari, jurnalişti şi traductori, costă anual 150 de milioane de euro şi generează emisia a 19.000 de tone de CO2.
Cotidianul aminteşte că Parlamentul European îşi are sediul oficial la Strasbourg. Dar în realitate, doar 12 sesiuni plenare de patru zile fiecare au loc aici, anual. În restul timpului, deputaţii lucrează la Bruxelles, în cadrul comisiilor parlamentare sau al grupurilor lor politice.
Parlamentul European este singura instituţie a Uniunii Europene aleasă în mod direct de electorat. În fiecare lună, deputaţii se reunesc la Strasbourg pentru a vota şi dezbate în cadrul unor reuniuni cunoscute sub denumirea de “şedinţe plenare”.
Contraargumentele
“Nu există nicio economie bugetară, nici o reducere a emisiilor de carbon, nici confort suplimentar de aşteptat din schimbarea localizării sediului, pentru că aleşii trebuie în primul rând să călătorească de la circumscripţia lor de origine pentru a se putea deplasa la Bruxelles, ca şi la Strasbourg”, se afirmă în acest raport dat publicităţii cu trei luni înaintea alegerilor europene.
În plus, regruparea tuturor activităţilor la Bruxelles, inclusiv a miilor de funcţionari actualmente implantaţi la Luxemburg, ar presupune găsirea de noi sedii în capitala belgiană, ceea ce ar costa circa 1,2 miliarde de euro, potrivit raportului, care citează cifre ale Secretariatului General al Parlamentului.
“Acest text va fi transmis tuturor viitorilor noi eurodeputaţi, înainte să fie bombardaţi cu argumente mincinoase la adresa Strasbourg-ului”, a explicat principalul realizator al raportului, lobby-stul Pierre Loeb, din partea Asociaţiei Europene a Tinerilor Antreprenori (AEJE).
“Trebuie contrate demagogia şi populismul în această dezbatere care penalizează Europa şi riscă să întărească eurofobii”, a adăugat acesta, în cadrul conferinţei de presă de prezentare oficială a raportului, în prezenţa a zece eurodeputaţi – majoritatea francezi – dar şi a unui român, a unui german, un maghiar sau o italiană, scrie France Presse.
Transhumanţa lunară a eurodeputaţilor şi a colaboratorilor lor între cele două oraşe este mai puţin costisitoare şi poluantă decât o afirmă aleşii “pro-Bruxelles”, se arată în raportul prezentat.
Astfel, potrivit cifrelor din raport, infrastructurile din Strasbourg ale Parlamentului şi sesiunile plenare au costat 55,31 de milioane de euro în 2011, prin comparaţie cu cifra de 200 de milioane de euro pe an, avansată în mod regulat de cei “anti-Strasbourg”, tabără care-l are ca lider pe eurodeputatul liberal britanic Edward McMillan-Scott.
Potrivit raportului, emisiile de carbon ale sediului din Strasbourg şi deplasările lunare ale miilor de eurodeputaţi, funcţionari şi traducători au fost reduse cu 64% între 2006 şi 2012 - în parte şi pentru că funcţionarii fac drumul dintre cele două oraşe cu trenul, şi nu cu avionul.
Obstacolele
Până în prezent, toate încercările de mutare a sediului s-au lovit de două obstacole: unul juridic, ce ţine de tratatele europene care prevăd că sediul PE este la Strasbourg, şi unul politic, reprezentat de opoziţia Franţei, care vrea să păstreze acest sediu pe teritoriul ei.
Dar dincolo de simbolistică şi de locul pe care Franţa îl ocupă în construcţia europeană, adepţii statu-quo-ului, începând cu candidaţii la Primăria din Strasbourg, insistă asupra beneficiilor financiare ale menţinerii sediului în oraşul alsacian.
Hotelierii şi şoferii de taxi, de exemplu, sunt cei care îşi freacă mâinile de bucurie când vine sesiunea plenară. Căci în respectiva săptămână îşi fac plinul. Pentru taximetrişti, scrie politique.net, o treime, chiar jumătate din cifra de afaceri lunară este realizată în cele patru zile ale sesiunii plenare de la Strasbourg.
Încercaţi să vă faceţi o rezervare la hotel în aceste perioade şi veţi descoperi că ori tot ce e apropiat cât de cât de sediul Parlamentului şi de centru este full, ori preţurile sunt prohibitive. Hotelierii profită de sesiunea plenară pentru a creşte preţurile, uneori chiar cu peste 150%.
Discuţii periodice
Dezbaterea privind locul în care ar trebui să fie PE apare pe firmament relativ des, în plen, chiar dacă eurodeputaţii n-au nicio putere decizională asupra alegerii sediului instituţiilor, prerogativa aparţinând Consiliului, scrie şi EurActiv.
La 26 februarie, preşedintele Republicii Cehe, Milos Zeman, a repus subiectul pe tapet, cerând abandonarea sediului din Strasbourg, într-un discurs rostit chiar în faţa eurodeputaţilor reuniţi la...Strasbourg, pentru sesiunea plenară lunară din februarie.
Apelul a provocat emoţie în rândul mai multor eurodeputaţi, care s-au asociat pentru a denunţa afirmaţiile preşedintelui ceh.
Într-un comunicat intitulat “Visul nostru european trece prin Strasbourg”, eurodeputaţii francezi Veronique Mathieu Houillon, Jean-Pierre Audy, Catherine Trautmann şi Sandrine Bélier reamintesc susţinerea lor faţă de menţinerea sediului din Strasbourg din motive istorice, juridice şi politice.
Atracţie pentru turişti
Atât la Bruxelles, unde eurodeputaţii lucrează în comisii, cât şi la Strasbourg, unde au loc sesiunile plenare, Parlamentul European este un loc care atrage foarte mulţi vizitatori, în grupuri sau la iniţiativa unor eurodeputaţi. Prin crearea, la Bruxelles, a unui « Planetarium », atracţia a devenit şi mai mare, căci accesul este mai uşor, gratuit, fără rezervare, iar accesul în Parlament este deschis tuturor.
Este locul în care se poate face cunoştinţă, virtual, desigur, cu fiecare deputat european, sub privirile binevoitoare ale lui Einstein şi ale lui Mozart.
“Parlamentarium”, centrul multimedia dedicat vizitatorilor Parlamentului European, este unul dintre cele mai vizitate muzee din Bruxelles, de exemplu.
La Strasbourg, vizitatorii pot asista la şedinţe şi pot afla mai multe despre această instituţie europeană în cadrul unei prezentări aprofundate de aproximativ o oră.
Vizitele ghidate se adresează grupurilor de 20-45 de persoane. Persoanele individuale beneficiază de un număr limitat de locuri pentru a asista la şedinţele plenare. Vizitatorii trebuie să aibă cel puţin 14 ani. Se organizează vizite şi pentru elevii de liceu, în cadrul programului Euroscola.
În perioadele de sesiune în plen se organizează vizite în majoritatea limbilor oficiale ale UE. Vizita constă într-o prezentare făcută de către un funcţionar al Parlamentului, o discuţie cu un deputat european în cazul în care agenda parlamentară permite acest lucru, precum şi oportunitatea de a asista la sesiunea plenară. Vizitele sunt gratuite, dar trebuie rezervate în prealabil.
Întrucât Parlamentul primeşte un număr foarte mare de cereri, vă recomandăm să faceţi o rezervare cu două-trei luni înainte de data vizitei. Cererile de vizită sunt onorate întotdeauna în funcţie de disponibilităţi. Vizitele sunt posibile pe tot parcursul anului, cu excepţia zilelor libere oficiale şi a zilelor nelucrătoare ale instituţiei.