x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un soldat nord-coreean a dezertat în Coreea de Sud

Un soldat nord-coreean a dezertat în Coreea de Sud

21 Dec 2017   •   07:25
Un soldat nord-coreean a dezertat în Coreea de Sud

Un soldat nord-coreean a dezertat joi în Coreea de Sud traversând Zona Demilitarizată (DMZ) care separă cele două state, a anunţat ministerul sud-coreean al Apărării.

 

Soldatul, de "rang inferior", a apărut în faţa unui post de gardă sud-coreean în jurul orei locale 8,04 dimineaţa, în mijlocul ceţii groase", a relatat agentia Yonhap, citând Statul Major Interarme al Seulului (JCS).

Aceeasi sursa a precizat că nu au fost trase focuri de armă în cursul dezertării, a patra din acest an, a unui soldat nord-coreean, şi nu a fost detectată nicio mişcare neobişnuită a trupelor de frontieră ale Coreei de Nord. Autorităţile implicate investighează intenţiile dezertorului, a adăugat un oficial al JCS.

Yonhap noteaza, de asemenea ca, ulterior, după fuga soldatului, militariă nord-coreeni s-au apropiat de linia de demarcaţie militară, aparent în căutarea dezertorului. Ca răspuns, trupele Sudului au tras circa 20 de focuri de avertizare în jurul orei locale 9,30 dimineaţa.

Aproximativ 40 de minute mai târziu, s-au auzit mai multe împuşcături din Nord, dar nu au fost găsite gloanţe care să fi trecut frontiera, a mai arătat oficialul JCS.

Evenimentul survine după dezertarea spectaculoasă, pe 13 noiembrie, a altui militar nord-coreean, în apropierea localităţii de frontieră Panmunjom, singurul sector al Zonei Demilitarizate unde cele două armate rivale se găsesc faţă în faţă.

Contrar denumirii sale, DMZ este, probabil, frontiera cel mai puternic militarizată din lume. Situată la câteva zeci de km nord de Seul, are 4 km în lăţime şi 28 km în lungime şi este presărată cu bariere electrificate, câmpuri de mine şi ziduri antitanc.

Un bilanţ oficial al JCS arată că 15 nord-coreeni, inclusiv patru soldaţi, au fugit direct în Sud în 2017, faţă de un soldat şi patru civili în 2016.

×