x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un vulcan din Filipine a intrat în erupţie

Un vulcan din Filipine a intrat în erupţie

05 Iun 2022   •   17:10
Un vulcan din Filipine a intrat în erupţie
Sursa foto: Hepta

Un vulcan a emis un nor imens de cenuşă duminică în estul statului Filipine, determinând evacuări ale satelor apropiate, în timp ce autorităţile locale i-au avertizat pe rezidenţi în legătură cu riscul de producere a unor noi erupţii, informează AFP.

Erupţia explozivă a vulcanului Bulusan, situat în provincia rurală Sorsogon, a durat aproximativ 17 minute şi a trimis în atmosferă un o coloană gri care a avut o înălţime de cel puţin un kilometru, potrivit Institutului filipinez de vulcanologie şi seismologie.

În urma erupţiei, autorităţile din Filipine au ridicat nivelul de alertă la nivelul 1 din 5, semnalând "tulburări seismice de slabă intensitate".

"A avut loc o erupţie freatică a vulcanului Bulusan, ceea ce înseamnă că explozia a fost provocată de apa fierbinte de sub crater", a declarat Renato Solidum, directorul institului menţionat, pentru postul radiofonic local DZBB.

Un strat de cenuşă s-a depus în două sate din provincia Sorsogon, situate la circa 500 de kilometri sud de capitala ţării, Manila, însă nicio persoană rănită nu a fost confirmată pentru moment.

În municipalitatea Juban, cenuşa vulcanică a provocat "vizibilitate zero" în două localităţi, iar un campion al pompierilor a intervenit pentru a curăţa zona, a precizat un reprezentant al Biroului pentru catastrofe naturale, Dennis Despabiladeras.

"Evacuarea populaţiei este în curs de desfăşurare acolo, iar prioritatea noastră se îndreaptă către persoanele vârstnice şi persoanele astmatice", a declarat el.

Conducerea Aeroportului din Manila a anunţat că nicio cursă nu a fost afectată până în prezent, însă piloţii de aeronave au fost avertizaţi să nu se apropie de zona de erupţie.

×