x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UNESCO face apel la salvarea comorilor Egiptului

UNESCO face apel la salvarea comorilor Egiptului

de Marina Constantinoiu    |    01 Feb 2011   •   15:24

UNESCO a lansat, marţi, un apel la salvarea patrimoniului Egiptului, ţară aflată în aceste momente pradă unei mişcări de protest popular contra regimului preşedintelui Hosni Mubarak, relatează AFP.

 

Organizaţia ONU cere măsuri pentru protejarea comorilor acestei ţări, atât la Cairo, cât şi la Luxor şi în toate celelalte aşezăminte culturale sau turistice. „Patrimoniul cultural egiptean, fie că este vorba despre monumente, fie despre obiecte, este o parte a patrimoniului Umanităţii, transmisă nouă de-a lungul secolelor”, a subliniat directoarea generală a UNESCO, Irina Bokova.

 „Cele 12.000 de piese ale Muzeului egiptean din Cairo sunt inestimabile”, a adăugat aceasta.

Duminică, două mumii datând din epoca faraonică a fost puternic avariate în cursul unei tentative de furt, hoţii profitând de o manifestaţie în zonă. Anterior, zeci de egipteni au format un lanţ uman pentru a evita jafurile în acest muzeu.

 Conform spuselor directoarei generale a instituţiei ONU cu sediul la Paris, această acţiune ilustrează faptul că piesele Muzeului din Cairo sunt inestimabile nu doar din punct de vedere ştiinţific sau financiar, ci pentru că ele reprezintă identitatea culturală a poporului egiptean. Bokova a cerut respectarea libertăţii de expresie în Egipt, deplângând tăierea accesului la Internet impusă de autorităţile de la Cairo. Egiptul numără şapte situri arheologice înscrise pe Lista patrimoniului mondial întocmită de UNESCO.

 

 

 

×