Preşedintele Republicii Ungare, Janos Ader, a anunţat miercuri seara că va promulga controversatul amendament adus Constituţiei ungare, al patrulea, adoptat la 11 martie de Parlamentul de la Budapesta şi aspru criticat de instanţele europene şi americane.
“Indiferent de ceea ce pot să cred eu despre asta, chiar dacă îmi place sau nu, singura mea posibilitate constituţională este de a promulga amendamentul”, a declarat şeful statului într-un comunicat dat publicităţii miercuri seara pe site-ul Internet al Preşedinţiei Republicii. “Preşedintele dispune de cinci zile pentru a semna şi a retrimite textul amendamentului către Parlament”, a explicat Janos Ader. El va promulga, deci, amendamentul până vineri, 15 martie.
A patra modificare
Ignorând rezervele exprimate de Europa şi de SUA, Parlamentul ungar, în care partidul conservator FIDESZ, al premierului Viktor Orban, are o majoritate de două treimi, a adoptat la 11 martie o nouă modificare a Constituţiei, care retrage majoritatea competenţelor Curţii Constituţionale.
Aceasta nu mai poate decide pe fond şi nici să facă referire la jurisprudenţa sa de dinaintea intrării în vigoare a noii Constituţii, la 1 ianuarie 2012.
Pe de altă parte, sunt reintroduse mai multe dispoziţii anulate de Curte, cum ar fi o definiţie apreciată drept restrictivă a familiei şi posibilitatea de a îndepărta persoanele fără domiciliu din locurile publice. Este cea de-a patra modificare adusă Constituţiei intrată în vigoare acum 14 luni.
Poziţie ingrată
Textul Constituţiei îl obligă pe preşedintele Republicii să promulge amendamentele la legea fundamentală şi îi acordă dreptul de a-şi exprima veto-ul numai în privinţa chestiunilor legate de formă, nu de fond, ceea ce, în sine, este contrar jurământului depus de preşedintele Janos Ader, apreciază fostul preşedinte al ţării, Laszlo Solyom, reputat jurist şi autor al vechii Constituţii. “Janos Ader ar fi trebuit să-şi folosească dreptul de veto, pentru că principalul său rol este de a asigura funcţionarea democratică a statului”, a apreciat juristul.
Parodii
Portalul de ştiri hvg.hu a publicat joi mai multe imagini-parodie care circulă pe Internet, ideea acestora fiind să îl convingă pe preşedinte să nu promulge amendamentul. Una dintre imagini îl prezintă pe noul Papă, Francisc I-ul, cu mâinile înălţată spre Cer, în semn de rugăciune, pe imagine fiind suprapus textul:”Nu semna, Janos!”.
Într-o altă imagine, preşedintele apare semnând un document, dar în Photoshop de preşedinte au fost ataşate sfori, manevrate de premierul Viktor Orban, adică orchestratorul tuturor schimbărilor.
Dar preşedintele a interpretat textul legii la virgulă, în ciuda miilor de manifestanţi care au protestat de trei ori săptămâna trecută şi zilele acestea la adresa modificării Constituţiei.
După UE şi SUA, preşedintele Parlamentului European Martin Schulz s-a alăturat corului de critici faţă de noile schimbări constituţionale ale Ungariei. Adresându-se la Strasbourg, Schulz a declarat că el a cerut premierului ungar Viktor Orban să ceară o opinie asupra amendamentelor din partea comisiei de la Veneţia, ce aparte de Consiliul Europei, înainte ca Parlamentul ungar sa îl voteze. Deputatul german a adăugat: “Fiecare stat membru trebuie să adere la legile şi standardele europene. Acest lucru l-a promis Orban în Parlament anul trecut. Aceeaşi promisiune a fost făcută de Orban într-o scrisoare pe care mi-a trimis-o vineri.”
Citește pe Antena3.ro