Două state est-europene, Ungaria și Polonia, au hotărât să înființeze un institut comun pentru evaluarea respectării statului de drept de către țările UE. Decizia a fost luată pentru a contracara acuzațiile venite de la Bruxelles, a anunțat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de Reuters.
Acesta s-a întâlnit la Budapesta cu omologul său polonez, Zbigniew Rau.
Szijjarto a declarat că raportul UE privind statul de drept, care va fi discutat în curând la Bruxelles, va fi mai degrabă o declaraţie politică, decât o evaluare concretă.
"Scopul institutului comparativ va fi să nu fim luaţi de proşti. Există destui politicieni occidentali care ne folosesc pe post de sac de box", a spus el.
Institutul comun ungaro-polonez va examina cum a fost respectat statul de drept în blocul comunitar, pentru a evita aplicarea unor "standardele duble" celor două țări.
Acestea se află de mulți ani într-o dispută cu UE, Bruxelles-ul acuzându-le că nu respectă democrația. Cu toate astea, ele beneficiază de fonduri comunitare.
La un summit UE, din luna iulie, s-a decis că împărțirea bugetului de circa 1.000 de miliarde de euro, în perioada 2021-2027, precum și fondurile de relansare a economiilor intrate în criză din cauza pandemiei, și care se ridică la alți 750 de miliarde de euro, vor fi realizate dacă se respectă statul de drept. Detaliile exacte nu au fost stabilite, iar Parlamentul European cere condiţii mai aspre decât cele convenite la summit.
La rândul lor, Varşovia şi Budapesta ameninţă să-şi folosească dreptul de veto pentru a bloca orice propunere care le-ar afecta alocările de fonduri.
Șeful diplomației poloneze, Zbigniew Rau, a spus că noul institut va promova dezbaterea şi transparenţa în cadrul UE.
"O dezbatere legală nu poate fi înlocuită de o dezbatere politică", a afirmat el.