Numărul atacurilor împotriva copiilor în ţările aflate în conflict a crescut de aproape trei ori în ultimul deceniu, atrage atenţia UNICEF într-un comunicat emis luni, preluat de dpa.
Agenţia ONU a constatat peste 170.000 de încălcări grave ale drepturilor copilului în situaţii de conflict începând din 2010, ceea ce înseamnă o medie de peste 45 de cazuri în ultimii zece ani.
Faptele incriminate includ ucideri, mutilări, violenţe sexuale, răpiri, refuzarea accesului la ajutor umanitar, recrutări, atacuri asupra unor şcoli şi spitale.
În 2018, UNICEF a consemnat peste 24.000 de încălcări grave împotriva copiilor, de aproape trei ori mai multe decât în anul 2010.
În aproape jumătate dintre aceste cazuri, copii au fost ucişi sau mutilaţi de lovituri aeriene sau arme explozive precum mine sau mortiere.
UNICEF mai observă că numărul ţărilor afectate de războaie este cel mai ridicat din ultimele trei decenii.
'Conflictele din lume durează mai mult, provocând mai multă vărsare de sânge şi luând mai multe vieţi tinere', a subliniat directoarea executivă a UNICEF, Henrietta Fore.
'Atacurile împotriva copiilor continuă fără încetare întrucât părţile în conflict ignoră una din regulile de bază ale războiului: protejarea copiilor', a adăugat ea, notând că multe alte acte de violenţă împotriva copiilor rămâne neraportate.
Copiii din Siria, Yemen şi Afganistan au fost în mod special expuşi acestui risc în 2019, mai arată UNICEF.
Agenţia ONU a lansat un apel părţilor în război din diferite zone ale lumii să înceteze încălcările drepturilor copilului şi atacurile împotriva infrastructurii civile.http://www.agerpres.ro