x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pe termen lung pentru o schimbare a Tratatului

Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pe termen lung pentru o schimbare a Tratatului

de Agerpres    |    23 Oct 2011   •   10:29
Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pe termen lung pentru o schimbare a Tratatului

Uniunea Europeana ar trebui sa se pregateasca pe termen lung pentru o schimbare a Tratatului, limitata strict la chestiuni de legate de uniunea economica si guvernanta economica, a declarat, duminica, presedintele Parlamentului European Jerzy Buzek, la summitul sefilor de stat si de guvern din Uniunea Europeana.

El si-a exprimat insa ingrijorarea ca cetatenii europeni 's-ar putea sa nu fie pregatiti pentru o noua runda de referendumuri si ratificari' si a precizat ca in cazul in care se va ajunge totusi la o schimbare a Tratatului UE, atunci Parlamentul 'trebuie sa fie implicat pe deplin in discutii'. Buzek s-a ferit insa sa lanseze un termen limita pana cand s-ar putea face aceasta schimbare.

"Nu este o atitudine pozitiva pentru un referedum astazi, dar ar trebui sa ne gandim la asta, sa discutam si sa le explicam cetatenilor de ce este important sa fim mai uniti si sa cream o uniune economica", a explicat Buzek.

"Daca va fi posibila o schimbare a Tratatului in viitorul apropiat, atunci trebuie cu siguranta sa convingem cetatenii. Va necesita timp, dar si o implicare si un angajament puternice din partea politicienilor", a adaugat el.

Presedintele PE a recunoscut totodata ca actuala criza este una "de incredere".

"Unii dintre cetatenii nostri nu mai cred ca suntem capabili sa oferim solutii", a subliniat el. De aceea, "trebuie sa reducem deficitul democratic, sa le demonstram cetatenilor nostri ca actiunile pe care le luam le vor aduce beneficii si sa ne angajam sa ascultam mai bine cererile cetatenilor nostri, sa le discutam serios si sa explicam deciziile politice pe care le luam", a adaugat Buzek.

In legatura cu reuniunea sefilor de stat si de guvern de duminica, Buzek a precizat ca cel mai important subiect este "reducerea poverii datoriei pentru Grecia" si luarea unei decizii privitoare la "cat de mult si in ce fel ar trebui sa se implice investitorii privati".

Presedintele PE a adaugat ca celelalte doua subiecte importante sunt recapitalizarea bancilor europene si "crearea unui zid de protectie in jurul economiilor aflate in dificultate", prin intarirea rolului Instrumentului European de Stabilitate Financiara (FESF).

Buzek a declarat de asemenea ca reuniunea Consiliului European "trebuie sa transmita un semnal puternic pentru a oferi reasigurari pietelor si partenerilor internationali si, bineineteles, cetatenilor nostri".

"Inca o data, acesta este un moment decisiv in constructia economica europeana si globala. In ultimii zece ani, am obtinut o uniune monetara. Acum a venit momentul sa finalizam uniunea economica. Astazi si saptamana viitoare (n.r. - la summitul sefilor de stat si de guvern ai statelor din zona euro) trebuie sa luam decizii cruciale pentru un pas decisiv in integrarea noastra", a declarat presedintele PE.

×