x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeană cere Israelului să oprească activităţile de colonizare din Cisiordania

Uniunea Europeană cere Israelului să oprească activităţile de colonizare din Cisiordania

25 Oct 2021   •   19:30
Uniunea Europeană cere Israelului să oprească activităţile de colonizare din Cisiordania

Uniunea Europeană a cerut, luni, Israelului să oprească în totalitate activităţile de colonizare din Cisiordania, criticând noul proiect de construire a peste 1.300 de locuinţe, conform cotidianului The Jerusalem Post.

"Coloniile sunt ilegale din punctul de vedere al legislaţiei internaţionale şi constituie un obstacol major în eforturile de obţinere a soluţiei coexistenţei a două state şi a unei păci corecte, durabile şi complete" între Israel şi palestinieni, a comunicat Comisia Europeană.

Uniunea Europeană critică frecvent activităţile israeliene de colonizare din Cisiordania şi a semnalat că nu va recunoaşte nicio modificare a situaţiei teritoriale după anul 1967, nici măcar în Ierusalim.

Guvernul Israelului a anunţat duminică un nou proiect, care prevede construcţia a 1.355 de case în colonii din Cisiordania. Planul riscă să genereze o criză guvernamentală în Israel, în contextul în care coaliţia guvernamentală care l-a propulsat în funcţia de prim-ministru pe Naftali Bennett s-ar putea destrăma. Ministrul israelian al Sănătăţii, Nitzan Horowitz, liderul formaţiunii Meretz, a avertizat că nu va accepta "acţiuni care afectează şansele de a ajunge la o soluţie cu palestinienii", conform agenţiei Associated Press.

Negocierile de pace dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană, mediate de Statele Unite, sunt suspendate din anul 2014. Liderii palestinieni condamnă activităţile israeliene de colonizare din Cisiordania. Autoritatea Palestiniană vrea constituirea unui stat palestinian în Cisiordania şi în Fâşia Gaza, cu capitala în Ierusalimul de Est, dar Israelul se opune iniţiativei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: uniunea europeana