x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeană iniţiază negocierile pentru admiterea Macedoniei de Nord şi Albaniei

Uniunea Europeană iniţiază negocierile pentru admiterea Macedoniei de Nord şi Albaniei

19 Iul 2022   •   19:35
Uniunea Europeană iniţiază negocierile pentru admiterea Macedoniei de Nord şi Albaniei

Uniunea Europeană a iniţiat, marţi, negocierile pentru integrarea Macedoniei de Nord şi Albaniei, un proces care însă va fi îndelungat, deşi cele două ţări sunt candidate deja de mulţi ani.

"Este un moment istoric. Cetăţenii acestor ţări aşteaptă de mult timp acest pas, pentru care au muncit mult şi pe care îl merită", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, citată de cotidianul Le Figaro.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat marţi lansarea negocierilor pentru admiteea Macedoniei de Nord şi Albaniei. Macedonia de Nord este candidat oficial pentru aderare la Uniunea Europeană din 2005, iar Albania din 2014. Însă negocierile de aderare probabil vor mai dura câţiva ani.

"Nu este începutul sfârşitului, ci este sfârşitul începutului", a afirmat premierul Albaniei, Edi Rama.

Alte două ţări balcanice negociază deja admiterea în Uniunea Europeană, Serbia, din 2014, şi Muntenegru, din 2012. În plus, Turcia este candidat pentru integrarea europeană din 1999, dar negocierile sunt blocate din 2019, din cauza criticilor privind deriva autoritaristă a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: uniunea europeana