x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Universitatea Harvard, dată în judecată de o descendentă directă a unei familii de sclavi

Universitatea Harvard, dată în judecată de o descendentă directă a unei familii de sclavi

21 Mar 2019   •   11:44
Universitatea Harvard, dată în judecată de o descendentă directă a unei familii de sclavi

O femeie care susţine că a fi descendenta directă a unei familii de sclavi fotografiate în 1850 la cererea unui profesor rasist de la Harvard a dat în judecată miercuri prestigioasa universitate americană, pe care o acuză de exploatarea "ruşinoasă" a imaginilor cu strămoşii ei, relatează joi AFP. 

În centrul acestei reclamaţii de 24 de pagini, depusă de Tamara Lanier la un tribunal din statul Massachusetts, stau o serie de fotografii în care apar un sclav şi fiica sa, identificaţi drept Renty şi Delia, realizate în 1850 în Carolina de Sud. 

Imaginile, păstrate într-un muzeu din Harvard, sunt considerate primele fotografii cunoscute cu sclavi negri americani. 

Ele au fost realizate la solicitarea unui celebru biolog de la Harvard, Louis Agassiz (1807-1873), cunoscut pentru munca sa privind gheţarii, dar şi pentru teoriile sale despre superioritatea rasei albe. 

Renty şi Delia au fost forţaţi să se fotografieze parţial dezbrăcaţi, "fără demnitate sau compensaţie", profesorul intenţionând prin aceste imagini să "dovedească inferioritatea biologică a negrilor", a afirmat pensionara Tamara Lanier. 

În timp ce mai multe universităţi americane de prestigiu au recunoscut în ultimii ani legăturile lor istorice cu sclavia, Lanier acuză universitatea din Boston că nu a respins acest "capitol grotesc" al istoriei şi că a "exploatat" aceste imagini timp de zeci de ani. 

Ea denunţă în special o carte publicată de Harvard în 2017, vândută pentru 40 de dolari, cu o fotografie a lui Renty pe copertă, prezentată drept o carte despre utilizarea fotografiei în antropologie. 

Lanier solicită returnarea imediată de către Harvard a fotografiilor cu Renty şi Delia şi recunoaşterea de către universitate a faptului că a fost "complice la perpetuarea şi justificarea sclaviei". Ea a cerut, de asemenea, profiturile obţinute de pe urma acestei fotografii şi despăgubiri, fără a specifica o sumă anume.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Harvard rasism sclavie