x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Universul nostru poate face parte dintr-un Multivers, conform consecinţelor inflaţiei cosmice

Universul nostru poate face parte dintr-un Multivers, conform consecinţelor inflaţiei cosmice

de Agerpres    |    20 Mar 2014   •   20:30
Universul nostru poate face parte dintr-un Multivers, conform consecinţelor inflaţiei cosmice

Prima dovadă directă a producerii fenomenului de inflaţie cosmică - o perioadă de expansiune rapidă produsă la o fracţiune de secundă după Big Bang (explozia primordială) - susţine şi ideea că Universul nostru este doar unul dintr-o multitudine de universuri, conform unui material publicat de SPACE.com.

La începutul acestei săptămâni oamenii de ştiinţă au anunţat o nouă descoperire care reprezintă prima dovadă directă a existenţei undelor gravitaţionale primordiale - pulsaţii în spaţiu-timp generate la extrem de puţin timp după momentul zero, al naşterii Universului. Dacă aceste rezultate vor fi confirmate, ele vor demonstra cu certitudine că spaţiu-timpul s-a extins cu o viteză de multe ori superioară vitezei luminii, la o fracţiune de secundă după Big Bang, acum 13,8 miliarde de ani.

Noul studiu susţine şi teoria conform căreia Universul nostru face parte dintr-un Multivers. Conform acestei teorii, în momentul în care Universul a crescut exponenţial, în prima fracţiune infinitezimală de secundă după Big Bang, anumite părţi ale spaţiu-timpului s-au extins mai repede decât altele. Acest lucru ar fi putut duce la crearea unor "bule" de spaţiu-timp care apoi s-au dezvoltat, transformându-se în alte noi universuri. Universul cunoscut are propriul set de legi fizice, în timp ce alte universuri ar putea avea alte legi fizice, conform conceptului de Multivers.

"Este greu să construim modele ale inflaţiei cosmice care să nu conducă la ideea existenţei unui Multivers", susţine Alan Guth, fizician în cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT), care nu a participat la acest studiu.

"Nu este imposibil, dar mai trebuie să realizăm diferite studii în domeniu. Însă majoritatea modelelor care ţin cont de inflaţie ne conduc către Multivers, iar noile dovezi care confirmă teoria inflaţiei cosmice ne obligă să luăm foarte în serios şi teoria cu privire la Multivers", a mai adăugat el.

"În majoritatea modelelor teoretice, dacă apare fenomenul de inflaţie cosmică, atunci apare şi Multiversul", a comentat şi Andrei Linde, fizician la Universitatea Stanford, care, de asemenea, nu a participat la studiu. "Fiecare experiment care oferă mai multă credibilitate teoriei inflaţiei cosmice ne aduce mai aproape de concluzia că Multiversul este real", a mai adăugat el.

Atunci când Alan Guth şi colegii săi au adus pentru prima oară în discuţie ipoteza existenţei fenomenului de inflaţie cosmică, în urmă cu aproximativ 30 de ani, majoritatea comunităţii ştiinţifice a crezut că o astfel de ipoteză este imposibil de testat. În prezent, însă, oamenii de ştiinţă pot studia "paleolumină", rămasă după Big Bang - radiaţia cosmică de fond.

În noul studiu care confirmă producerea inflaţiei cosmice, astrofizicienii coordonaţi de John Kovac de la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian au identificat semne ale inflaţiei în radiaţia cosmică de fond. Ei au descoperit o buclă distinctă în modelul de polarizare al radiaţiei cosmice de fond, un semn al undelor gravitaţionale create de expansiunea super-rapidă a spaţiu-timpului imediat după Big Bang.

Andrei Linde, unul dintre principalii contributori la teoria inflaţiei, susţine că dacă Universul cunoscut nu este decât o bulă, trebuie să existe multe alte bule în cadrul unui Multivers.

×