x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE A fost ales cel mai TÂNĂR președinte în fruntea Parlamentului European. Cine este Roberta Metsola

UPDATE A fost ales cel mai TÂNĂR președinte în fruntea Parlamentului European. Cine este Roberta Metsola

18 Ian 2022   •   13:57
UPDATE A fost ales cel mai TÂNĂR președinte în fruntea Parlamentului European. Cine este  Roberta Metsola
Sursa foto: Roberta Metsola/Hepta

După moartea italianului David Sassoli, noul președinte al Parlamentului European a fost ales, astăzi, din primul tur.

Roberta Metsola a fost votată de 458 de europarlamentari, din 616 de voturi exprimate. Ea a mai avut două contracandidate, respectiv Alice Kuhnke 101 voturi şi Sira Rego 57 voturi.

"Europa contează. Democrația noastră liberală, întemeiată pe valori și statul de drept, contează nu doar pentru toți cetățenii noștri, ci și pentru milioane de oameni de pe tot globul care caută speranță la noi", a declarat aceasta.

Roberta Metsola este cetăţean maltez, are 43 de ani și eeste de profesie avocat. A absolvit Universitatea din Malta în 2003 şi Colegiul Europei din Bruges în 2004. Totodată, ea are o poziție conservatoare și se opune avortului. Este căsătorită cu finlandezul Ukko Metsola, iar împreună au patru băieți.

Este eurodeputat din 2013 și membru în Comisia specială pentru crimă organizată, corupţie şi spălare de bani, Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne şi Comisia pentru petiţii.

În noiembrie 2020 a fost aleasă prim-vicepreședinte al Parlamentului European. În ianuarie 2022 a devenit președinte interimar, după decesul lui David Sassoli.

Aceasta este membră a Grupului Partidul Popular European (PPE). În Malta este membră a Partidului Nazzjonalista din 2013.

A lucrat la Reprezentanţa Permanentă a Maltei pe lângă UE în intervalul 2004-2012, ca ataşat pentru cooperare judiciară a Maltei şi şef al Departamentului Justiţie şi Afaceri Interne. Apoi s-a alăturat Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton, în calitate de consilier juridic, între 2012-2013)

×
Subiecte în articol: roberta metsola