x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Alegeri prezidențiale DIFICILE în Franța. Emmanuel Macron în fruntea sondajelor

UPDATE Alegeri prezidențiale DIFICILE în Franța. Emmanuel Macron în fruntea sondajelor

24 Apr 2022   •   21:10
UPDATE Alegeri prezidențiale DIFICILE în Franța. Emmanuel Macron în fruntea sondajelor
Sursa foto: Hepta

Al doilea tur de scrutin în cadrul alegerilor prezidențiale se desfășoară, astăzi, în Franța. Cei doi candidați sunt Emmanuel Macron, centrist, și Marie Le Pen, reprezentată a extremei drepte, scrie Reuters.

Sondajele după ieșirea de la urne a alegătorilor arată un avans al președintelui în exercițiu, Emmanuel Macron, cu 58,2% din preferințe în fața contracandidatei sale, Marie Le Pen, care a obținut 41,8%.

"Ne simțim întăriți. Nu avem niciun fel de resentiment și ranchiună. Iată cum am reușit să-i decredibilizăm pe cei care ne prevedeau dispariția. Votul este expresia unei dorințe  de a schimba tot ce se întâmplă. Oamenii sunt nemultumiți de decăderea puterii de cumpărare, a decăderii în fața unei imigratii anarhice. Nu trebuie ca teama sa-i faca pe compatriotii noștri să sufere. Voi continua angajamentul meu pentru propășirea Franței", a spus Le Pen după publicarea rezultatelor exit poll-urilor.

Franța este a doua economie a UE, după Germania, și dispune de cea mai puternică armată din blocul comunitar. 

Update Cu trei ore înainte de închiderea urnelor, prezența la vot este de 63,23% la ora locală 17:00, sub cea de la primul tur când a fost de 65%, fiind cea mai scăzută din 1969, scrie BBC.

Secțiile de votare s-au deschis în această dimineață, la ora locală 08:00, și urmează să se închidă în marile orașe la ora 20:00.

UPDATE Prezența la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale franceze de astăzi era de 26,41% până la ora locală 12.00, arată datele Ministerului de Interne, citate de Reuters.

Rata de participare este mai mică decât în 2017,  la aceeași oră, când a fost de 28,23%, dar mai mare decât în primul tur din 2022, în urmă cu două săptămâni, când s-a situat la 25,48% până la prânz.

Analiștii spun că o prezență scăzută la vot adaugă o notă de incertitudine pentru rezultatul final.

Votul a început la ora 8.00 și se va încheia la ora 20.00, când sunt așteptate primele estimări ale rezultatelor.

ȘTIRE INIȚIALĂ Ultimele sondaje îl arată învingător pe actualul șef al statului dar și Le Pen are șanse. Niciunul dintre candidați nu poate conta pe suficienți susținători angajați, astfel că multe vor depinde alegători care pun în balanță anxietatea privind implicațiile unei președinții de extremă dreapta și nemulțumirea față de bilanțul lui Macron de la alegerea sa în 2017.

Celelalte state UE sunt îngrijorate de o eventuală victorie a extremei drepte franceze temându-se de viitorul blocului comunitar. Comentatorii spun că aceasta ar avea un impact puternic, precum ieșirea Marii Britanii din UE. 

Secțiile de votare se deschid la ora locală 8.00 și se închid la 20.00, iar estimările inițiale sunt așteptate imediat după închiderea urnelor.

"Fiecare dintre ei are un dezavantaj uriaș. Emmanuel Macron este considerat arogant de peste 50% dintre alegători, iar Marine Le Pen inspiră teamă pentru jumătate dintre votanți", spune Bernard Sananes de la firma de sondaje Elabe. 

Emmanuel Macron are 44 de ani și a ieșit învingător în aceeași confruntare în urmă cu 5 ani. El a avertizat cu privire la "războiul civil" dacă Le Pen, ale cărei politici includ interzicerea purtării vălului musulman în public, va fi aleasă, făcând apel la democrații de toate culorile să îl susțină împotriva extremei drepte.

Le Pen are 53 de ani și-a axat campania pe creșterea costului vieții în cea de-a șaptea economie a lumii, despre care mulți francezi spun că s-a înrăutățit odată cu creșterea prețurilor globale la energie. De asemenea, ea s-a axat pe stilul abraziv de conducere al lui Macron, despre care spune că arată un dispreț elitist față de oamenii obișnuiți.

"Întrebarea de duminică este simplă: Macron sau Franța", a spus ea la un miting în orașul Arras, în nordul Franței. Mesajul lui Le Pen a rezonat cu mulți alegători.

În cazul în care Macron va câștiga, el se va confrunta cu un al doilea mandat dificil, fără perioada de grație de care s-a bucurat după prima sa victorie, și cu proteste probabile în legătură cu planul său de a continua reformele pro-business, inclusiv creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 65 de ani.

Dacă îl va detrona, Le Pen va încerca să facă schimbări radicale în politicile interne și internaționale ale țării, iar protestele de stradă ar putea începe imediat. Undele de șoc ar fi resimțite în toată Europa și dincolo de ea.

Oricine ar câștiga, o primă provocare majoră va fi să câștige alegerile parlamentare din luna iunie pentru a asigura o majoritate viabilă să-și pună în aplicare programele.

×
Subiecte în articol: alegeri franta Macron le pen