x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Armata rusă a deschis un coridor umanitar pentru evacuarea militarilor ucraineni blocaţi în zona industrială Azovstal

UPDATE Armata rusă a deschis un coridor umanitar pentru evacuarea militarilor ucraineni blocaţi în zona industrială Azovstal

19 Apr 2022   •   15:52
UPDATE Armata rusă a deschis un coridor umanitar pentru evacuarea militarilor ucraineni blocaţi în zona industrială Azovstal
Sursa foto: Hepta

Forțele proruse din Donbas au luat cu asalt oțelăria Azovstal din Mariupol, ultimul punct de rezistență din oraș. Acestea controlează toate cartierele rezidențiale. Armata rusă a deschis un coridor umanitar pentru evacuarea militarilor ucraineni.

Armata rusă a anunţat deschiderea unui culoar umanitar pentru evacuarea militarilor ucraineni blocaţi în zona industrială Azovstal, din orașul-port Mariupol, informează cotidianul Le Figaro.

"Ţinând cont de situaţia catastrofală din Uzina metalurgică Azovstal, începând cu ora 14.00, forţele ruse au deschis un coridor pentru a permite ieşirea militarilor armatei ucrainene şi a combatanţilor grupurilor naţionaliste care depun voluntar armele", anunţă Ministerul rus al Apărării.

În zonă a fost instituit un armistiţiu temporar pentru asigurarea evacuării militarilor ucraineni.

UPDATE1 "Unele grupuri de asalt, constituite special pentru această misiune, şi-au început deja activitatea. În plus, ne ajută şi Federaţia Rusă, cu aviaţia şi artileria sa", a spus purtătorul de cuvânt al miliţiilor din Doneţk, Eduard Basurin. El speră ca forțele ucrainene aflate în oțelăria Azovstal să se predea cât mai repede, scrie EFE. 

Un alt separatist, Denis Pușilin, spune că scopul forțelor proruse este eliberarea oțelăriei. 

Totodată, Ministerul rus al Apărării a transmis că au fost lovite 1.260 de ținte în Ucraina pe parcursul nopții trecute și au doborât un MIG-29 în regiune. 

Partea ucraineană spune că în oțelărie se află și circa 1.000 de civili, pe lângă militari, iar 100.000 de locuitori se ascund în diverse zone din oraș. 

Partea rusă respinge afirmațiile privind prezența civililor în oțelărie și afirmă că va ataca doar grupările armate ucrainene. În prealabil, Rusia a cerut predarea acestora.

ȘTIRE INIȚIALĂ Rusia cere forțelor ucrainene și luptătorilor străini blocați în uzina metalurgică Azovstal din orașul Mariupol să depună armele, scrie Reuters.

Mariupol, care a fost încercuit de trupele ruse timp de săptămâni, a cunoscut cele mai aprige lupte și cele mai ample distrugeri de când Rusia a trimis trupe în Ucraina, la 24 februarie.

Autoritățile ucrainene au declarat, luni, că peste 1.000 de civili se ascund în adăposturi subterane sub vasta uzină Azovstal.

Ministerul rus al Apărării a emis, astăzi, o declarație prin care a cerut forțelor ucrainene și luptătorilor străini din interior să se predea. "Tuturor celor care depun armele li se garantează că vor rămâne în viață", a declarat Ministerul Apărării.

Instituția a cerut trupelor să se retragă din uzina siderurgică între orele 14.00 și 16.00, ora Moscovei, "fără excepție, fără arme și fără muniție".

Anterior, forțele separatiste susținute de Rusia au declarat că încearcă să ia cu asalt oțelăria Azovstal și să preia controlul asupra acesteia cât mai repede posibil.

×
Subiecte în articol: Rusia mariupol azozvstal