x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Bilanț ONU: Circa 400.000 de ucraineni și-au părăsit locuințele

UPDATE Bilanț ONU: Circa 400.000 de ucraineni și-au părăsit locuințele

27 Feb 2022   •   15:24
UPDATE Bilanț ONU: Circa 400.000 de ucraineni și-au părăsit locuințele

Circa 400.000 de ucraineni și-au părăsit casele după invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

„Numărul refugiaților din Ucraina tocmai a fost actualizat. Se bazează pe datele puse la dispoziție de autoritățile naționale. Totalul este acum de 368.000 și continuă să crească", a transmis duminică UNHCR pe Twitter.

Mulțimi imense au încercat să fugă din orașele și localitățile din țară, iar drumurile au fost blocate în timp ce oamenii se îndreptau spre vest, către Polonia și Uniunea Europeană.

Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, estima, miercuri, că invazia ar putea duce la o nouă „criză a refugiaţilor”, cu până la 5 milioane de refugiați din Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ Cel puțin 64 de civili au fost uciși, iar peste 160.000 au rămas fără locuințe, după ce trupele rusești au intrat în Ucraina în această săptămână, a anunțat ONU, citat de Reuters.

Începând cu ora 17:00 din 26 februarie, biroul ONU pentru drepturile omului OHCHR raportează cel puțin 240 de victime civile, inclusiv cel puțin 64 de morți, arată un raport al Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA).

Instituția a adăugat că este probabil ca cifrele reale să fie "considerabil mai mari".

Deteriorarea infrastructurii civile a lăsat sute de mii de persoane fără electricitate sau apă. Sute de case au fost avariate sau distruse, în timp ce podurile și drumurile afectate de bombardamente au izolat unele comunități, a precizat OCHA.

Agenția ONU pentru refugiați a declarat că peste 160.000 de persoane au fost strămutate în interiorul țării și peste 116.000 au fost forțate să fugă în țările vecine.

"Agențiile ONU și partenerii umanitari au fost nevoiți să își suspende operațiunile din cauza deteriorării situației de securitate", a declarat OCHA.

×
Subiecte în articol: onu ucraina refugiati