x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Pericol MAJOR la Cernobâl. Ucraina anunță că există o creștere a nivelului de radiații

UPDATE Pericol MAJOR la Cernobâl. Ucraina anunță că există o creștere a nivelului de radiații

25 Feb 2022   •   12:09
UPDATE Pericol MAJOR la Cernobâl. Ucraina anunță că există o creștere a nivelului de radiații
Sursa foto: Cernobâl/antena3

Agenția nucleară ucraineană a anunțat că se înregistrează o creștere a nivelului de radiații la centrala nucleară de la Cernobîl Cernobâl, scrie Sky News. Armata rusă a ocupat, ieri, zona respectivă.

Compania Ekoţentr din Ucraina spune că radiațiile gamma au crescut în zona de excludere a centralei nucleare din cauza răscolirii solului vegetal, ca urmare a presiunii exercitate de echipamentele militare grele. Anterior ajungerii în zonă a armatei ruse, nivelul radiațiilor gamma era normal. 

Anterior, consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak a anunțat că armata ucraineană a pierdut controlul asupra centralei de la Cernobîl și se nu se cunoaște starea instalațiilor și nici cea a deșeurilor nucleare. 

Directorul general al Agenției Europene pentru Energie Atmică, Rafael Mariano Grossi, a declarat, joi, că este de importanţă majoră operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din această zonă, iar activitatea să nu fie afectată sau întreruptă.

„Cu privire la situaţia de la Centrala Nucleară Cernobîl, Ucraina a informat IAEA că «forţe armate neidentificate» au preluat controlul asupra tuturor facilităţilor de la Cernobîl, localizate în zona de excluziune. Omologii au adăugat că nu au existat pierderi sau distrugeri ale locației industriale. Directorul general Grossi a spus că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel”, transmite acesta.

Accidentul nuclear de la Cernobîl s-a produs la 26 aprilie 1986 și a fost cel mai mare din istorie. Aici a avut loc o explozie care a provocat o contaminare radioactivă puternică a zonei înconjurătoare și s-a extins pe mii de kilometri. Populația din zonă a fost evacuată, sute de persoane au suferit de boli cronice în urma radiațiilor. 

Reactorul 4 este acoperit de un sarcofag, iar în zonă se află și un depozit de deșeuri radioactive.

×
Subiecte în articol: cernobal